Georg Friedrich Händel: Mesija

Na trosatnoj glazbenoj večeri u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu u subotu 23. travnja izvedena je integralna verzija oratorija “Mesija” njemačko-engleskog baroknog skladatelja Georga Friedricha Händela. Najpoznatije i najznačajnije Händelovo djelo, koje opsežno promišlja o Isusu Kristu kao Mesiji, izveo je zbor varaždinske katedrale “Chorus angelicus” uz pratnju Varaždinskog komornog orkestra, čiji su članovi ugledni varaždinski pjevači, glazbenici i pedagozi. U izvedbi, kojom je ravnao zborovođa mo. Anđelko Igrec, sudjelovali su i solisti Tamara Ivaniš (sopran), Nikolina Virgej Pintar (alt), Josip Čajko (tenor) i Matija Meić (bas).

Ovaj glasoviti oratorij jedno je od najpopularnijih vokalno-instrumentalnih djela ikad skladanih, a posebno je poznat i zbog čuvenog zbora “Aleluja”. Gotovo trosatno djelo, koje spada među vrhunce ostvarenja oratorijske forme, po prvi su put “u gradu baroka i glazbe”, pod pokroviteljstvom Varaždinske biskupije i Grada Varaždina, izvele domaće, varaždinske snage.

Händel je u “Mesiji” (1741. g.) uglazbio tekstove Starog i Novog zavjeta koji, podijeljeni u tri cjeline, donose svojevrstan prikaz Kristova života i poslanja – od rođenja i ispunjenja proročanstva o njemu, preko muke i smrti do konačne pobjede i uzašašća što sve kulminira u posljednjem sudu i spasenju čovjeka po Uskrslom. Uz soliste, važna uloga u oratoriju pripada upravo zboru te je katedralni zbor svojom nadahnutom izvedbom potvrdio svoju vrhunsku kvalitetu koju je godinama stvarao sa svojim osnivačem i zborovođom, maestrom Igrecom.

Kako je istaknuto u uvodu koncerta, stvarajući ovo djelo Händel je iskusio promjenu vlastitog života. I sami članovi zbora, pripremajući ovaj koncert iskusili su snagu zajedništva, vjere, postupnog rasta i ustrajnosti unatoč svim teškoćama. “Hvala Bogu, čija nas je trajna prisutnost vodila i krijepila kako bismo uspjeli postaviti ovu izvedbu. Hvala solistima, Varaždinskom komornom orkestru i svim dobročiniteljima koji su materijalno i na druge načine podržali i omogućili ovaj projekt”, napomenuli su sami članovi zbora koji su zajedno sa solistima izveli oratorij onako kako je napisan – na engleskom jeziku.

Varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, koji je nazočio izvedbi, pozdravio je sve sudionike oratorija kazavši kako su doista sudionici u ovom “molitvenom prostoru” te zajedno s izvođačima žele, po želji pape Franje, u Godini milosrđa bolje upoznati Boga u Isusu Kristu. Zahvalio je svim izvođačima na čelu s mo. Igrecom što su uložili mnogo truda u događaj za koji je zaželio da svima kroz plodno sudjelovanje bude na duhovni rast i obogaćenje.

Po želji članova katedralnog zbora koji o Kristovoj ljubavi ne žele samo pjevati, nego je još više živjeti kroz milosrđe bližnjima, dragovoljni prilozi posjetitelja koncerta bili su namijenjeni stradalima u potresu u Ekvadoru.

Cjelovitoj izvedbi trodjelnog oratorija u katedrali, posvećenoj Godini milosrđa, prethodila su tri koncerta, na kojima su u uršulinskoj i kapucinskoj crkvi te u župnoj crkvi sv. Josipa u Varaždinu pojedinačno izvedena njegova tri dijela koja i danas oduševljavaju ljubitelje sakralne glazbe.

Jasminka Bakoš-Kocijan