O zboru

Mješoviti pjevački zbor Chorus angelicus osnovan je 1999. godine od strane dirigenta maestra Anđelka Igreca, iskusnog zborovođe, dirigenta i kompozitora, isprva kao zbor varaždinske katedrale.

Još od svojih početaka, zbor okuplja srednjoškolce i studente varaždinskih škola i fakulteta.
Do sada je u zboru već stasalo nekoliko generacija pjevača, ljubitelja vokalnog višeglasja, neovisno o njihovoj dobi.

Chorus angelicus je danas „punoljetan“ mješoviti pjevački zbor koji je svoju najveću snagu pokazao na velikim i zahtjevnim projektima – izvedbama cjelovitih remek-djela svjetske glazbene baštine.

Dovoljno je reći da je zbor dobio Nagradu „Ivan Lukačić“ na 46. Varaždinskim baroknim večerima za izvedbu oratorija „Muka po Ivanu“ skladatelja J. S. Bacha.

Iste su godine Angelicusi izveli i Händelov oratorij „Mesija“, a sljedeće su se godine upustili u izvedbu Haydnovog oratorija „Stvaranje svijeta“, koji je ujedinio austrijske, mađarske i domaće glazbene snage.

Angelicusi su veliki glazbeni entuzijasti, ljubitelji ozbiljne glazbe, mahom amateri, no s odličnom vještinom čitanja partitura i poznavanja nota, te nekim oblikom glazbenog obrazovanja osnovnoškolske ili srednjoškolske razine.
Zbor pjeva na mnogim koncertima najviše u Varaždinu, njegovoj okolici i ostalim dijelovima Hrvatske, a iza njega su i mnoge inozemne turneje (Austrija, Mađarska, Izrael).

Za suradnju kod većih koncerata zbor je zahvalan i brojnim vokalnim solistima te pratnji instrumentalista, najčešće Varaždinskog komornog orkestra.

Iako zbor baroknog Varaždina, osim najčešće izvođene glazbe upravo ovog stilskog razdoblja (Händel, J. S. Bach, Ph. E. Bach, Vivaldi),  Chorus angelicus pjevao je i renesansna djela (Monteverdi), djela bečke klasike (Mozarta, Haydna), ali i djela skladatelja romantizma (Mendelssohn, Bruckner, Beethoven) te moderniste i suvremene glazbene stvaratelje (Rutter, Ramirez, Orff, Igrec).

Članovi zbora priznaju da im je najzahtjevnije, ali i najdraže pjevati iz partitura skladateljskog pera njihovog zborovođe – maestra Anđelka Igreca.

Udruga Mješoviti zbor “Chorus angelicus” Varaždin