180 glazbenika na slavljeničkom koncertu 45. Varaždinskih baroknih večeri

Do posljednjeg mjesta ispunjena varaždinska Katedrala, 180 glazbenika okupljenih u Akademski zbor Ivan Goran Kovačić i zbor varaždinske Katedrale Chorus angelicus, solisti Lidija Horvat-DunjkoMartina ZadroMartina Gojčeta-SilićDomagoj Dorotić i Luciano Batinić i maestro Vladimir Kranjčević, dugotrajni pljesak i oduševljenje nazočnih najkraći su sažetak sinoćnjeg svečanog koncerta uz 45. godišnjicu Varaždinskih baroknih večeri. Koncert je održan upravo na dan kada je 1. listopada prije 45 godina održan prvi festival barokne glazbe u hrvatskoj kontinentalnoj baroknoj prijestolnici, koji je kroz godine koje su uslijedile prerastao u najdugovječniji festival barokne glazbe u Hrvatskoj i festival od nacionalnog značaja o kojem se govori i čuje daleko izvan hrvatskih granica.

Maestro Vladimir Kranjčević, jedan od utemeljitelja Festivala i njegov ravnatelj punih 36 godina zajedno sa sadašnjim ravnateljem Davorom Bobićem odlučio je da slavljenički koncert neće biti s baroknim programom, već pravim svečarskim s Mozartovom Krundbenom misom i Brucknerovim Te deumom. Kao što je proteklo spektakularno proteklo otvorenje Festivala s ansamblom Le Concert spirutel i dirigentom Herve Niquetom tako je i dostojno završen ovogodišnji jubilarni festival s domaćim glazbenim snagama, neraskidivo povezanih s varaždinskim baroknim festivalom. Publika nije štedjela dlanove i ovacije upućene glazbenicima i maestru pod čijom su se dirigenskom palicom ujedinili članovi dva zbora i Zagrebačke filharmonije, a organizatori Varaždinskih baroknih večeri svom su dugogodišnjem ravnatelju zahvalili i posebnom zahvalnicom.

Željeli smo i ovim koncertom i unikatnom zahvalnicom uputiti našu veliku zahvalnost maestru Kranjčeviću koji je dugi niz godina vodio Varaždinske barokne večeri i stvorio čvrste temelje na kojima dalje razvijamo festival, otvaramo ga prema Europi i svijetu i promičemo ime Varaždina preko kulture. Koncert je bio prekrasan i zahvaljujemo svima koji su na bilo koji način poduprli održavanje baroknih svečanosti. Posebna zahvala našim podupirateljima, sponzorima, partnerima u zemlji i inozemstvu, Klubu Mecena bez kojih u ovo za kulturu teško vrijeme ne bismo mogli opstati, medijima na praćenju i naravno našoj vjernoj publici koja je nadamo se ove godine uživala u baroknim glazbenim poslasticama. Obogaćeni novim proživljenim glazbenim baroknim iskustvima, novim kontaktima i poznanstvima, nastavljamo već pripremati program za iduće 46. Varaždinske barokne večeri. Hvala svima i vidimo se naravno iduće godine!“, naglasili su Davor Bobić, ravnatelj Festivala i Raymond Rojnik, izvršni organizator Varaždinskih baroknih večeri.

Izvor: Varaždinske barokne večeri