Chorus angelicus dobitnik diplome Milka Trnina

Jubilarna 60-ta dodjela Nagrade i Diplome Milka Trnina za zapažene glazbene izvedbe u 2017. godini protekla je u nedjelju, 28.listopada u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu.

Svečanost je vodila predsjednica Hrvatskog društva glazbenih umjetnika Višnja Mažuran.

Pri proglašenju dobitnika Diplome Milka Trnina koju je primio varaždinski zbor Chorus angelicus i dirigent Anđelko Igrec, istaknula je njihovu izvedbu djela Vespro della Beata Vergine C. Monteverdija na 47. Varaždinskim baroknim večerima, oratorij Stvaranje J. Haydna, te rad ovog varaždinskog zbora u području glazbene edukacije učenika u sklopu projekta Ministarstva kulture- Ruksak (pun) kulture.

Kao dobitnika Nagrade Milka Trnina za posebno uspješan i zapažen nastup u Republici Hrvatskoj proglašen je perspektivni pijanist Aljoša Jurinić.

Muzikologinja Jelena Knešaurek-Carić potom je pročitala detaljno obrazloženje izbora u kojem se navodi rad zbora Chorus angelicus i maestra Anđelka Igreca u kontinuitetu, a uz prije spomenuto, krase ga i ostale izvedbe monumentalnih remek djela svjetske glazbene baštine: oratorij Mesija G. F. Händela, Muka po Ivanu J.S. Bacha s kojom su postigli nagradu Ivan Lukačić na 46. Varaždinskim baroknim večerima, te nedavno ostvareni projekt Misu u h-molu J. S. Bacha izvedenu na 48. Varaždinskim baroknim večerima, a potom i na inozemnom gostovanju u Beču.

Ova Diploma predstavlja ne samo potvrdu struke o uspješnosti rada ovih varaždinskih glazbenih entuzijasta i njihovog dirigenta,skladatelja i orguljaša, maestra Anđelka Igreca, već i priznanje Gradu i regiji iz koje kontinuirano stasaju generacije nositelja kulturnog života u Hrvatskoj.


Najava

Nagrada Milka Trnina za 2017. godinu pripala je pijanistu Aljoši Juriniću, a dobitnici Diplome Milka Trnina su zbor Chorus angelicus i mo Anđelko Igrec, priopćeno je iz Hrvatskog društva glazbenih umjetnika.

Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika ustanovilo je Nagradu Milka Trnina 1958. godine. Od tada, ona se u kontinuitetu svake godine dodjeljuje za posebno uspješan i zapažen nastup u Republici Hrvatskoj. Ova ugledna Nagrada koja se ove godine dodjeljuje 60. puta, priznanje je glazbenim umjetnicima za iznimno umjetničko dostignuće u protekloj godini. Osim Nagrade koja se dodjeljuje solistima, svake se godine dodjeljuje i Diploma Milka Trnina namijenjena komornim ansamblima, orkestrima i zborovima.

Stručni žiri za dodjelu Nagrade i Diplome Milka Trnina za 2017. godinu u sastavu: Valter Dešpalj, predsjednik žirija te Višnja Mažuran, Đorđe Stanetti, Ivana Lazar i Nikola Fabijanić – članovi, izabrao je, a Upravni odbor HDGU  potvrdio, sljedeće dobitnike:

Dobitnik Nagrade Milka Trnina za 2017. godinu je
Aljoša Jurinić, klavir

Dobitnik Diplome Milka Trnina za 2017. godinu:
Anđelko Igrec i Chorus angelicus

Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika predat će Nagrade i Diplomu Milka Trnina u nedjelju, 28. listopada 2018. u 12 sati u Muzeju za umjetnost i obrt.

Izvor: culturenet.hr