Svečano otvorenje 40. Varaždinskih baroknih večeri

Grandiozno i svečano, kao što to i dolikuje festivalu koji slavi četiri desetljeća svog održavanja, sinoć su u varaždinskoj katedrali otvorene 40. Varaždinske barokne večeri. « Glazba u Varaždinu izvire iz njegovih ulica i trgova, a u dane Varaždinskih baroknih večeri prepuštajući se glazbenicima, umjetnicima i najboljim ostvarenjima ljudskog uma, vraćamo se u doba baroka, ali ne kako bi bili u prošlosti, nego da bi gledali i svoje vrijeme. Bilo je jasno tada, a jasno je i danas, kako se svijet ne može temeljiti nas sili, a i barok nas uči kako bi čovjek bio izgubljen bez umjetnosti i kako je glazba jedini univerzalni jezik koji spada narode i koji može povezati sve narode, unatoč svemu što se događa, jer gledajući uzvišeno, može se doći do uzvišenog, izdići se iznad svakodnevnice. Glazba daje dušu, krila umu i ljudskoj mašti. U povijesti baroka možemo pronaći svoje vrijeme, a Varaždin ponovno može dokazati kako je bio i oduvijek pripadao srednjoj Europi», naglasio je u svom govoru na svečanosti otvorenja 40. Varaždinskih baroknih večeri varaždinski gradonačelnik dr. sc. Ivan Čehok. Veleposlanik Savezne Republike Njemačke dr. Bernd Fischer u svom je govoru istaknuo kako mu je čast što je ovogodišnja zemlja partner Varaždinskih baroknih večeri upravo Njemačka, koja slavi dvadesetu godišnjicu ujedinjenja, dokaz nacionalnoj jedinstva. «Barok je simbole europskog identiteta i kao rijetko koji umjetnički pravac uspio je postati popularan i raširio se po cijeloj Europi, a zahvaljujući velikim njemačkim skladateljima poput Johanna Sebastiana Bacha i njemački se jezik proširio Europom. Danas svjedoči i duhu prekogranične suradnje i potvrđuje kulturno sveeuropsko jedinstvo i ja se nadam da su ovo posljednje Varaždinske barokne večeri prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju», rekao je njemački veleposlani Fischer. Nakon pozdravnih govora uslijedio je koncert ansambla Hofkapelle Munchen i zbora varaždinske katedrale Chorus Angelicus pod ravnanjem maestra Anđelka Igreca, zajedno s vokalnim solistima Ivanom Lazar, Sofijom Cingulom, Anom Lice, Ladislavom Vrgočem i Armandom Puklavcem. Svečanosti otvorenja nazočili su brojni pripadnici diplomatskog zbora u Republici Hrvatskoj, izaslanici predsjednika Ive Josipovića i Ministarstva kulture, pokrovitelja festivala, a varaždinska je katedrala bila gotovo i premala kako bi primila sve koji su željeli nazočiti otvorenju 40. Varaždinskih baroknih večeri. Nakon koncerta u katedrali, uslijedio je vatromet, jedan od zasigurno najljepših i najbogatijih u Varaždinu, gradu koji se itekako ponosi sa svojim baroknim festivalom, koji će ove godine donijeti brojne glazbene poslastice ljubiteljima barokne glazbe.

Izvor: Varaždinske barokne večeri

 


Katedrala, 20 sati
Hofkapelle München

Stefan Temmingh, blokflauta
Rüdiger Lotter, barokna violina i umjetničko vodstvo
Ivana Lazar, sopran
Ana Lice, sopran
Sofija Cingula, mezzosopran
Ladislav Vrgoč, tenor
Armando Puklavec, bariton

Zbor varaždinske katedrale Chorus Angelicus
Anđelko Igrec, dirigent

Program:

Barockkonzert – C. P. E. Bach, Vivaldi und Händel
Barokni koncert – C. P. E. Bach, Vivaldi i Händel

Carl Philipp Emanuel Bach (1714. – 1788.)

Treća Hamburška simfonija u C-duru za gudače i basso continuo, Wq. 182
Allegro assai
Adagio
Allegretto

Antonio Vivaldi (1678. – 1741.)

Koncert za flautino u C-duru, RV 443
Allegro
Largo
Allegro molto

Georg Friedrich Händel (1685. – 1759.)

Dixit Dominus, HWV 232
Dixit Dominus
Virgam virtutis
Tecum principium
Juravit Dominus
Tu es sacerdos
Judicabit
Conquassabit
De torrente in via
Gloria Patri

O izvođaču:

Od osnutka 1992. godine zauzeo je ansambl Hofkapelle München pod vodstvom Christopha Hammera vrlo brzo mjesto među najtraženijim baroknim orkestrima na području Bavarske. Od 2003. do 2008. godine bio je, kao festivalski orkestar, godišnje uključen u Rezidencijalni tjedan München (Residenzwoche), a kontinuirano sudjeluje na Međunarodnim baroknim danima u Austriji (Stift Melk) i na Brixenškoj inicijativi glazba i crkva (Italija). Visoko ocijenjen bio je i nastup 2008. godine na Danima glazbe u Lisabonu (Portugal). Osim toga, orkestar od 1998. godine uspješno sudjeluje u opernim izvedbama. Stručno temeljeni prinos dao je ansambl prigodom 350 godina opere s prvom münchenskom operom L’arpa festante. 250 godina stara opera Catone in Utica Giovannija Ferrandinija imala je veliki uspjeh na originalnom mjestu izvedbe u Cuvilliés-kazalištu u Münchenu. Orkestar prati produkcije Operne škole Bavarske kazališne akademije August Everding u suradnji s Bavarskom kazališnom akademijom, pa su bile izvedene opere Fredegunda Reinharda Kaisera i Cosí fan tutte W. A. Mozarta 2007. godine, a 2009. godine The Fairy Queen Henryja Purcella pod ravnanjem Christopha Hammera kao i Orlando furioso Antonija Vivaldija pod ravnanjem Michaela Hofstettera.

Umjetnički voditelj Rüdiger Lotter, barokna violina, jedan je od vodećih i mnogostranih predstavnika struke kojega hvali kritika (Herald Tribune), a njegova četiri CD-a (OehmsClassics) međunarodna je stručna javnost primila s oduševljenjem. Suradnja s umjetnicima kao što su to Ronald Brautigam, Hille Perl i Irvine Arditti potvrđuje mnogostranost, kao i otvorenost za suvremenu glazbu. Nastupio je kao solist na važnim festivalima (Edinburgh Festival, Mozartfest Würzburg, Ludwigsburger Schlossfestspiele, Folles Journées u Nantesu i dr.). Debitirao je kao solist 2006. godine s Musica Antiqua Köln (Concertgebouw Amsterdam), nakon što je osvojio nagrade u Roveretu (Italija) i Melku (Austrija). Kao stručnjak za povijesnu izvođačku praksu nastupa s orkestrima u Njemačkoj i Španjolskoj, a 2007. godine je bio gost-profesor na državnoj Visokoj školi za glazbu u Trossingenu. Rüdiger Lotter svira na violini Jacobusa Stainera, koja je prije bila u posjedu Reinharda Goebela.

Zbor varaždinske katedrale Chorus angelicus djeluje od 1999. godine isprva kao Zbor mladih varaždinske katedrale. S vremenom prerasta u izvođački korpus, koji vezano uz svoju osnovnu zadaću, predvođenje liturgijskog pjevanja, poseban naglasak stavlja na izvedbu skladbi crkvene glazbe. U svom djelovanju uživa podršku varaždinskih solo pjevača, te instrumentalista, članova Varaždinskog komornog orkestra. Na repertoaru zbora su koncertantne i liturgijske skladbe hrvatskih i svjetskih skladatelja (među ostalim i Faureov i Durufléov Requiem, Vivaldijeva Gloria, mise iz razdoblja renesanse, bečke klasike i rane romantike, skladbe Charpentiera, Dupréa, Bernsteina, prve izvedbe hrvatskih prepjeva Muke po Mateju H. Schütza, Mendelssohnovih moteta, i dr. Među posebno vrijedne nastupe ubraja se otvaranje Varaždinskih baroknih večeri 2008. godine uz Le Parlement de Musique iz Strasbourga, te izvedba Mozartovog Requiema s Varaždinskim komornim orkestrom. Zbor je 2009. godine gostovao u Izraelu. Iste godine je objavljen CD “Božić u varaždinskoj katedrali”, a treba zabilježiti i sudjelovanje u realizaciji nekoliko nosača zvuka, kao i najnoviji dvostruki CD sa snimljenim liturgijskim psalmima. Osnivač i voditelj zbora je skladatelj Anđelko Igrec, orguljaš varaždinske katedrale.

Izvor: Varaždinske barokne večeri