Koncert u čast dolaska posebnog izaslanika Sv. Oca Benedikt XVI. uzoritog kardinala Jozefa Tomka

Kardinal Tomko, poseban Papin izaslanik na nedjeljnoj proslavi 600. obljetnice ludbreškog euharistijskog čuda, zajedno s domaćinom varaždinskim biskupom mons. Josipom Mrzljakom i drugim hrvatskim nad/biskupima te ljubiteljima klasične duhovne glazbe nazočio je koncertu zbora varaždinske katedrale “Chorus angelicus” koji je uz pratnju prigodnog orkestra i pod maestralnim ravnanjem svog zborovođe Anđelka Igreca na veličanstven način prvi put javno izveo “Magnificat”, djelo britanskog skladatelja Johna Ruttera. U izvedbi djela koje je izvedeno na latinskom jeziku, briljirala je i mlada međimurska mezzosopranistica Nikolina Virgej Pintar, koja je zajedno sa zborom posvjedočila koliko snažno Rutterov “Magnificat” izražava radosno slavljenje Blažene Djevice Marije te iskazuje Marijino veličanje Gospodina.

Biskup Mrzljak u pozdravnoj riječi uoči koncerta uputio je dobrodošlicu svima nazočnima, osobito uzoritom kardinalu Jozefu Tomku koji je uoči ludbreške proslave pohodio i sjedište Varaždinske biskupije i njezinu katedralu koja je posvećena Marijinu uznesenju i koja u svetištu ima i lik svetog Marka Križevčanina, biskupijskog zaštitnika, koji je podnio mučeničku smrt u Košicama, sjedištu biskupije u kojoj je rođen kardinal Tomko. Zahvalio je izvođačima što će praizvedbom “Magnificata” dati prinos jubilejskoj proslavi, a nazočnima je zaželio da ih molitva kao glazba oplemeni ne samo kao slušatelje, nego i kao one koji veličaju Gospodina koji je učinio velika djela, zahvaljujući kojima se proslavlja i ovaj veliki jubilej.

 

Na kraju koncerta kardinal Tomko rekao je da se osjeća dužnim izraziti divljenje za izvedeni koncert. Podsjetio je na uzrečicu kako glazba govori svim jezicima jer govori srcu, te naglasio da izvedena glazba govori dvostruko, i to svojom prekrasnom izvedbom orkestra i zbora, ali i samim tekstom koji veliča Gospodina. Nazočnoj publici kazao je kako se osjeća da su ljubitelji glazbe visoke kvalitete u gradu koji je poznat kao grad glazbe. Biskupu Mrzljaku zahvalio je na prekrasnoj ideji da na ovaj način započne svoje poslanje u Varaždinskoj biskupiji kao izaslanik Svetog Oca Benedikta XVI. Na kraju je zahvalio izvođačima te osobno čestitao mo. Igrecu na priređenom koncertu.

Jasminka Bakoš-Kocijan

Izvor: Varaždinska biskupija


Povodom proslave jubileja 600. obljetnice “ludbreškog euharistijskog čuda” Varaždinska biskupija organizira koncert u čast dolaska posebnog izaslanika Sv. Oca pape Benedikta XVI uzoritog kardinala Jozefa Tomka.

Zbor varaždinske katedrale “Chorus angelicus”, prigodni orkestar, Nikolina Virgej-mezzosopran pod vodstvom Anđelka Igreca izvest će u subotu 3. rujna 2011. u 19. sati Rutterov Magnificat.

John Rutter je rođen u Londonu 1945. Studirao je glazbu na Clare College, Cambridge. Skladao je zborsku, orkestralnu i instrumentalnu glazbu, a uredio je i mnoga izdanja zborskih antologija. Od 1975. do 1979. je regens chori u Clare College-u. 1981 osniva vlastiti zbor: Cambridge Singers. Svoje vrijeme posvećuje skladanju i dirigiranju. Veoma je tražen kao gost dirigent mnogih svjetski vodećih zborova i orkestara. Njegova je glazba često snimana i zabilježena na etiketama poput Universal, Naxos i Hyperion.
Rutterov Magnificat je radosno slavljenje Blažene Djevice Marije, inspiriran njezinim slavljenjem u zemljama poput A panjolske, Mexica i Puerto Rica.

Zbor varaždinske katedrale “Chorus angelicus” je u svom dvanaestgodišnjem djelovanju izveo mnoga djela liturgijske i koncertantne hrvatske i svjetske duhovne glazbe. Među posebno vrijedne nastupe ubraja otvaranje Varaždinskih baroknih večeri 2008. i 2010. uz Le Parlement de Musique iz Strasbourga odnosno Hofkapelle MŽnchen, kao i gostovanje u Izraelu 2009.
Zbor je sudjelovao u realizaciji nekoliko nosača zvuka: “Mozartov Requiem”, “Božić u varaždinskoj katedrali”, “Psalmi”, itd. Osnivač i voditelj zbora je Anđelko Igrec, orguljaš varaždinske katedrale i povjerenik za crkvenu glazbu u biskupiji.

Nikolina Virgej Pintar, mezzosopran, rođena u Čakovcu, srednju glazbenu školu završila u Varaždinu, u klasi prof. Darije Hreljanović, magistrirala solo-pjevanje na Sveučilištu za glazbu i glumu u Grazu u klasi Agathe Kania Knobloch. Nastupala je u Zagrebu, Zuerichu, Solunu, Ateni, New Yorku… Ostvarila slijedeće operne uloge: Bara u “Božićnoj priči” R. Matza u HNK Varaždin, u operi u Grazu Das Traumfresserchen, Mrs Noa u Brittenovom “Noahs Flut”, Dorothea u Donizettijevoj “Viva la Mamma”.

Izvor: Varaždinska biskupija