Mozartov “Requiem” u povodu 800. obljetnice grada Varaždina

Remek-djelo sakralne glazbe “Requiem” KV 626 Wolfganga Amadeusa Mozarta izvedeno je 28. ožujka u varaždinskoj katedrali Uznesenja BDM u prigodi proslave 800. obljetnice proglašenja Varaždina slobodnim kraljevskim gradom. To veličanstveno djelo klasike genijalnog stvaratelja Mozarta, koje je po njegovoj iznenadnoj smrti završio i dopunio njegov učenik Franz Xaver Süssmayr, izveli su Zbor varaždinske katedrale “Chorus angelicus” i Varaždinski komorni orkestar pod ravnanjem mo. Anđelka Igreca. Kako je Mozart “Requiem” predvidio za soliste, zbor i orkestar, orkestru pojačanom puhačkim dionicama i izvrsnom zboru varaždinske katedrale, kojem je zborovođa vrstan skladatelj i orguljaš Anđelko Igrec, u izvedbi tog uzvišenog, potresnog i impresivnog djela pridružili su se vrhunski solisti: sopranistica Ivana Kladarin, altistica Martina Gojčeta-Silić, tenor Domagoj Dorotić i bas Luciano Batinić, kao i orguljaš Višeslav Jaklin na čuvenim katedralnim orguljama.
Koncert su zajedno organizirali Varaždinska biskupija, Koncertni ured Varaždin i Klub mecena Varaždinskih baroknih večeri, uz pokroviteljstvo Grada Varaždina i Lions kluba Sv. Nikola iz Varaždina. Jedno od najpoznatijih djela klasične glazbene literature tako je ponovno izvedeno u Varaždinu, gradu baroka i glazbe, i to prvi put od 1955. godine.
Varaždinska katedrala za tu je prigodu bila potpuno ispunjena ljubiteljima sakralne glazbene umjetnosti koji su uživali u jedinstvenoj ljepoti, sadržajnosti, dramatičnosti, jednostavnosti i raskošnosti tog velebnog djela koje je Mozart skladao u Beču godine 1791. u posljednjim tjednima svoga života.
U pozdravu okupljenima na vrhunskoj glazbenoj večeri, varaždinski biskup Josip Mrzljak kazao je kako su sakralni prostori, koji prvenstveno imaju liturgijsku namjenu, nadahnuli mnoge skladatelje na izvanredna umjetnička djela i potaknuli ih na skladanje glazbe za euharistijska slavlja, a među njima su i skladatelji poput Mozarta i Anđelka Igreca. Podsjetio je kako je Requiem posebna misa za pokojne dodavši da su tijekom proteklih osam stoljeća mnogobrojni vjernici i građani Varaždina sudjelovali u njegovom životu i rastu, za koji i današnji vjernici mole kroz mise i razne molitve. “Requiem nas svakako poziva i upozorava na ozbiljnost života, ali i na radost susreta s Bogom, kojeg su već doživjeli mnogi prije nas. Ovo dragocjeno remek-djelo nakon dugo godina moći će se ponovno čuti u gradu Varaždinu, na čemu zahvaljujem orkestru, zboru i solistima, napose mo. Igrecu koji je potaknuo ovu večer koja je ispunjena ne samo glazbenim, nego i duhovnim doživljajem”, rekao je biskup Mrzljak, koji je nakon koncerta izjavio kako to djelo potiče izvanrednu meditaciju i duboko kršćansko razmišljanje o odnosu čovjeka prema Bogu. Istaknuo je kako je ponosan na katedralni zbor koji djeluje u Varaždinskoj biskupiji te je zahvalio svim članovima na trudu i odricanju kojim pridonose primjerenu radu tog zbora koji ove godine slavi 10. obljetnicu postojanja. Tim će povodom, kako je najavio njegov zborovođa Igrec, zbor održati još nekoliko koncerata te u jesen posjetiti i Svetu zemlju.
U suorganizaciji Centra za kulturu Čakovec koncert je u nedjelju 29. ožujka održan i u župnoj crkvi Sv. Antuna Padovanskog u Čakovcu u sklopu ciklusa sakralne glazbe, u prigodi 350. obljetnice dolaska franjevaca u Čakovec i 10. obljetnice osnutka čakovečke župe sv. Antuna Padovanskog. Okupljene su na početku pozdravili župnik fra Antun Jesenović i rektor varaždinske katedrale preč. Blaž Horvat.

Izvor: IKA