Ruksak (pun) kulture 2018

Ušli smo na kartu Hrvatske!

Varaždinski mješoviti pjevački zbor „Chorus angelicus“ sudjelovao je tijekom školske godine 2017/2018. u zajedničkom projektu Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti i obrazovanja pod nazivom “Ruksak (pun) kulture”. Pet je škola odabrano da budu domaćini glazbeno-scenske priredbe kojom je zbor učenicima nastojao približiti ljepotu grupnog muziciranja, a sve u kontekstu dvaju povijesnih razdoblja; renesanse i baroka. Upravo na vremenskoj razmeđi dvaju spomenutih stilova živio je i djelovao poznati talijanski dirigent i skladatelj, majstor višeglasja, Claudio Monteverdi. Na temelju njegova djela „Vespro della Beata Vergine“ nastalog 1610. godine, koje je zbor 2017. godine izveo na 47. Varaždinskim baroknim večerima, zbor je pripremio bogat edukativni program.

Grad Varaždin predstavljen je od strane zbora „Chorus angelicus“ u Projektu kao barokna prijestolnica Hrvatske. Navedene povijesne stilove, predočio je zbor u širem kontekstu opće kulture jer je učenicima bilo potrebno dočarati način na koji su ljudi tada živjeli, kako su se zabavljali, kakva je bila moda i slično. Tu su posebnu ulogu odigrali pomno odabrani kostimi od strane kostimografa Mladena Grofa Jerneića, odnosno velikodušno sponzorstvo Hrvatskog narodnog kazališta Varaždin. Ova vizualna dimenzija uvelike je pridonijela cjelovitoj slici i naglasila osnovnu glazbenu temu priredba, a to je višeglasje u kompoziciji.

Višeglasje ili polifonija prikazano je u prvom dijelu preko kompozitora i njegove skladbe, parcijalno kroz nekoliko odabranih sekvenci.

Drugi dio programa sastojao se od niza radionica koje su uključivale učeničku, a koji put i učiteljsku suradnju. Učenici su naučili kako nastaje glas, kako ga se treba pravilno postaviti, kako se pjeva višeglasno… koji su osnovni dirigentski pokreti… kako se uspravno hoda i pleše… Sve u svemu – učilo se i zabavljalo.

Članovi zbora uložili su mnogo truda da se ove priredbe održe, jer je prvo trebalo prikupiti vrlo zahtjevnu dokumentaciju, a potom uskladiti svakodnevne obveze svakog pojedinog člana zbora s odlascima u spomenute škole. Stoga je ovo prilika da se posebno zahvalimo našim mlađim članovima koji su radionice stavili u svoje školske i studentske rasporede.

Zahvaljujemo Ministarstvu kulture što je upravo naš program izabran u brojnoj konkurenciji i uvršten u projekt kao jedan od šest izabranih glazbenih programa iz cijele Hrvatske. Također zahvaljujemo školama koje su bile naši domaćini: Osnovna škola „Anž Frankopan“ Kosinj, Osnovna škola Laslovo Ernestinovo, Osnovna škola „Antun Gustav Matoš“ Tovarnik, Osnovna škola „Lijepa naša“ Tuhelj, Osnovna škola „Petar Zrinski“ Jalžabet – Područna škola Kelemen.