Publika uživalu u Haydnovom oratoriju “Stvaranje” u sklopu proslave 20. godišnjice Varaždinske biskupije

Varaždinska katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije na Nebo bila je ispunjena gotovo do posljednjeg mjesta na velikom slavljeničkom koncertu u nedjelju 21. svibnja u povodu 20. obljetnice Varaždinske biskupije. Zbor varaždinske katedrale “Chorus angelicus”, Zbor “Via” župe svetog Vida iz Varaždina, Zbor župe svetog Stjepana iz Badena u Austriji te simfonijski orkestar “Savaria” iz mađarskog Szombathelyja, a svi pod ravnanjem maestra Anđelka Igreca, izveo je velebni oratorij “Stvaranje” Josepha Haydna.

Uz savršeno uvježbani orkestar te divne zborove, nastupilo je i troje fenomenalnih solista: Margareta Klobučar (sopran), Franz Leitner (tenor) i Christoph Seidl (bas). U više od dva sata publika je mogla uživati u glazbi kojom je slavni Joseph Haydn doživio najveći uspjeh u svojoj karijeri, a doživljaj je bio tim veći što je to bila prva izvedba ovog oratorija u Varaždinu. Oratorij, inače, parafrazira tekst 1. poglavlja Knjige postanka o stvaranju u sedam dana, kao i početak 2. poglavlja koji govori o stvaranju Adama i Eve.

Sve uzvanike srdačno je na početku pozdravio domaćin, varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, podsjetivši da i varaždinska katedrala, kao i Varaždinska biskupija, također ove godine slavi 20. obljetnicu, budući da je nekadašnja isusovačka crkva postala katedralom 5. srpnja 1997. godine ustanovljenjem Varaždinske biskupije.

– Zahvaljujem na ovom daru koji nam daruju naši pjevači, svirači te maestro Anđelko Igrec. Ovo je zaista jedno predivno djelo. Prva stranica Biblije je uvijek intrigirala ljude, pogotovo umjetnike. Mnogi su se slikari, književnici, ali i glazbenici zbog toga okušali u stvaranju atmosfere postanka svijeta. Vjerujem da ćemo i mi moći doživjeti tu poruku vjere koja nam dolazi kroz prve stranice Biblije – kazao je prije samog koncerta biskup Mrzljak.

Oratorij je bio podijeljen u tri dijela. U prva dva dijela troje solista predstavljalo je troje anđela; Gabrijela (sopran), Uriela (tenor) i Raphaela (bas) koji su pripovjedali o nastanku svijeta. Treći dio uvodio je Adama (bas) i Evu (sopran), a tekst se temeljio na epu Johna Miltona “Izgubljeni raj”.

Dio veličanstvenog ambijenta iz varaždinske katedrale donosimo u galeriji fotografija.

Izvor: Varaždinska biskupija

Tekst najave

Ured za crkvenu glazbu Varaždinske biskupije u nedjelju 21. svibnja u 20,30 sati u katedrali Uznesenja BDM organizira koncert povodom 20. obljetnice Varaždinske biskupije. Zbor varaždinske katedrale “Chorus angelicus”, pod ravnanjem maestra Anđelka Igreca, izvest će oratorij “Stvaranje” Josepha Haydna.

Domaćim snagama na koncertu će se pridružiti Zbor “Via” župe svetog Vida iz Varaždina, Zbor župe svetog Stjepana iz Badena u Austriji te simfonijski orkestar “Savaria” iz mađarskog Szombathelyja. Uz njih, nastupit će i troje solista: Margareta Klobučar (sopran), Franz Leitner (tenor) i Matija Meić (bariton).

Oratorij parafrazira tekst 1. poglavlja Knjige postanka o stvaranju u sedam dana, kao i početak 2. poglavlja koji govori o stvaranju Adama i Eve. Bit će to prva izvedba ovog velebnog oratorija slavnog majstora u Varaždinu.

– Tekst oratorija je nadahnut izvještajem o stvaranju iz prvog i drugog poglavlja Knjige postanka. Divljenje ljepotama Božjeg stvaranja i zahvalnost za sva njegova dobročinstva temeljna su misao vodilja ovog bisera klasične glazbene literature kojima se pridružuje i katedralni zbor o obljetnici svoje biskupije – kazao je o skorašnjem koncertu voditelj Ureda za crkvenu glazbu Varaždinske biskupije mo. Anđelko Igrec.

Ulaz na koncert je besplatan.

Izvor: Varaždinska biskupija