Svečani koncert posvećen 15. obljetnici osnutka Varaždinske biskupije

Svečanim koncertom, posvećenim 15. obljetnici osnutka Varaždinske biskupije, u subotu 22. rujna u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu počela je proslava jubileja ove mjesne Crkve.

Na koncertu, koji je održan u sklopu jednog od najpoznatijih europskih festivala barokne glazbe 42. Varaždinskih baroknih večeri, nastupili su zbor ‘Domkantorei’ iz Graza i zbor varaždinske katedrale ‘Chorus angelicus’ te ansambl ‘Musica Coeli’, također iz Graza, pod ravnanjem dirigenta Josefa M. Doellera, utemeljitelja i direktora austrijskog zbora. Na programu je bilo više djela Georga Friedricha Händela, skladatelja koji je osobito stvarao za iznimno svečane prigode.

Nakon uvodne izvedbe Händelove pompozne krunidbene himne ‘Zadok the Priest’, varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak pozdravio je sve okupljene na koncertu kojim je Varaždinska biskupija počela proslavu 15. obljetnice svoga osnutka. Biskup je ujedno podsjetio kako je tom prigodom i ova višestoljetna crkva postala katedralom, majkom svih crkava u biskupiji. “Slaviti jubileje znači Bogu zahvaliti za sva dobročinstva, pa tako mi u radosti i zajedništvu zahvaljujemo za sva ona dobra koja smo kroz protekle godine doživjeli kao biskupija. Biskupija je jedna velika obitelj, jedna mjesna Crkva. Želimo ovih dana Bogu na tome zahvaliti na različite načine. Zahvaljujem stoga i izvođačima na ovome koncertu, zborovima, orkestru i mo. Anđelku Igrecu, svima koji su omogućili održavanje ovog koncerta“, rekao je biskup koji je zatim uputio pozdrav i na njemačkom jeziku.

U nastavku su zborovi uz pratnju ansambla i katedralnih orguljaša mo. Igreca i mo. Višeslava Jaklina izveli Händelov duhovni oratorij ‘Nisi Dominus’, zatim ‘Koncert za orgulje u F-duru’ koji iskreno slavi Svevišnjega, te zaključno, oratorij ‘Utrechter Te Deum’, genijalno Händelovo djelo skladano u čast uspostave mira i koje na veličanstven način slavi Boga upućujući mu riječi najdublje poniznosti i najvećeg povjerenja. U izvedbi su se istaknuli i solisti sopranistica Barbara Fink, mezzosopranistica Nora Nemec, kontratenor Nicholas Spanos, tenor Andrejus Kalinovas i bas Gerd Kenda.

Komorni zbor ‘Domkantorei’ iz Graza specijalizirao se za vokalnu glazbu 17. i 18. stoljeća, ali i za djela iz 20. stoljeća. Osvojio je niz priznanja za interpretaciju zborne glazbe. Zbor varaždinske katedrale ‘Chorus angelicus’ djeluje od 1999. godine, isprva kao Zbor mladih varaždinske katedrale. S vremenom, uz svoju osnovnu zadaću, predvođenje liturgijskog pjevanja, poseban naglasak stavlja na izvedbu liturgijskih i drugih skladbi hrvatskih i svjetskih skladatelja. Zbor bilježi nekoliko nastupa na Varaždinskim baroknim večerima. Osnivač i voditelj zbora Chorus angelicus je mo. Anđelko Igrec, orguljaš varaždinske katedrale, koji je za orguljaški i skladateljski rad primio više priznanja i nagrada. Ansambl ‘Musica Coeli’ iz Graza, osnovan 2007. godine, sastavljen je od mladih glazbenika, a izvodi bogat repertoar barokne i klasične glazbe, koristeći povijesne instrumente i njihove replike.

Varaždinska biskupija izdala je ovih dana i prigodan nosač zvuka u povodu 15. obljetnice osnutka mjesne Crkve. Na nosaču zvuka nalaze se dijelovi govora iz svečanog slavlja proglašenja biskupije i ustoličenja prvoga biskupa dana 28. rujna 1997. godine. I to snimka pozdravnog govora kardinala Franje Kuharića, čitanje Bule ustanovljenja Biskupije i imenovanja varaždinskog biskupa, nastupni govor prvoga varaždinskog biskupa mons. Marka Culeja i drugo. Na CD-u su također glazbena djela i kompozicije snimljene na svečanosti, a izvodili su ih razni zborovi s područja Varaždinske biskupije. Uz CD, koji je Varaždinska biskupija izdala zajedno s varaždinskim Aulosom, također je i prigodna knjižica s fotografijama sa svečanosti koju je uredio Krunoslav Novak, dok je glazbeni urednik izdanja mo. Anđelko Igrec.

Svečana središnja proslava 15. obljetnice osnutka Varaždinske biskupije održat će se u nedjelju 30. rujna u Varaždinu. Tom će prigodom svečano euharistijsko slavlje u katedrali Uznesenja BDM s početkom u 17 sati predvoditi zagrebački nadbiskup i metropolit kardinal Josip Bozanić u zajedništvu s biskupom domaćinom mons. Josipom Mrzljakom i drugim biskupima Zagrebačke metropolije, te svećenicima Varaždinske biskupije. Liturgijsko pjevanje predvodit će katedralni zbor Chorus angelicus pod ravnanjem mo. Anđelka Igreca, voditelja zbora i katedralnog orguljaša. Ovo slavlje bit će ujedno i misa zahvalnica za ovogodišnje 42. Varaždinske barokne večeri.

Jasminka Bakoš-Kocijan

snimio: M. Štefanec

Izvor: Varaždinska biskupija