Koncert u uršulinskoj crkvi u okviru festivala crkvene glazbe

U sklopu Festivala crkvene glazbe, koji se od 16. do 23. studenoga održava u Varaždinu, u četvrtak 20. studenog Zbor varaždinske katedrale “ACD Angelicus” s prigodnim orkestrom održao je koncert u varaždinskoj uršulinskoj crkvi Isusova rođenja. Ovaj koncert u sklopu Festivala svete Cecilije, kao dio Svečanosti crkvene glazbe Varaždin 2003., održan je pod pokroviteljstvom Varaždinske biskupije te u organizaciji biskupijskog Povjerenstva za crkvenu glazbu.
Glazbenici su pod ravnanjem mr. Anđelka Igreca izveli jednu od najpoznatijih Mozartovih misa – Krunidbenu misu u C-duru. Kao solisti nastupili su Dorotea Ilčić (sopran), Helena Lucić (alt), Božidar Bogdan (tenor) i Darij Milković (bas).
Sve nazočne kroz koncert je vodila s. Klaudija Đuran, uršulinka iz varaždinskog samostana, čitajući prije svakog od pet stavaka svetopisamske tekstove proroka Danijela. Meditativni su se tekstovi izvrsno uklopili u glazbeni s kojim su činili skladnu cjelinu.
Na kraju koncerta prisutnima se obratila s. Elvira Krišto, provincijalna glavarica Hrvatske uršulinske provincije. “Slušajući izvrsnu izvedbu Mozartovog djela poželjela sam da sve sestre iz provincije budu večeras ovdje”, istaknula je s. Elvira, dok se zahvaljivala svim izvođačima što su slušateljima priuštili nezaboravan događaj.
Dva dana ranije, u utorak 18. studenoga u istoj je crkvi održan koncert u sklopu Festivala te u okviru obilježavanja 300. obljetnice dolaska sestara uršulinki u Varaždin. Nastupili su Valentina Fijačko (sopran), Helena Lucić (mezzosopran), Krešimir Lazar (violončelo) i Anđelko Igrec (orgulje).

Ivan Malbašić

Izvor: Varaždinska biskupija