Velika nam djela učini Gospodin

Velika nam djela

Nosač zvuka “Velika nam djela učini Gospodin”, zborova, solista i ansambala varaždinske katedrale, predstavljen je u petak 21. studenoga 2002. g. u okviru Tjedna crkvene glazbe Varaždinske biskupije – Festivala svete Cecilije. CD želi podsjetiti na svečanu proslavu 5. obljetnice utemeljenja Varaždinske biskupije, koja je održana 29. rujna 2002. godine, a većina skladbi izvedenih tom prigodom nalaze se na nosaču zvuka u redoslijedu liturgijskog slavlja.

Svečano predstavljanje priređeno je u varaždinskoj katedrali nakon vigilije svete Cecilije, odnosno u predvečerje blagdana te svetice, koja se štuje kao zaštitnica crkvene glazbe i glazbenika.

Svečanost je započela misnim slavljem koje je predvodio varaždinski biskup mons. Marko Culej zajedno s najbližim suradnicima, a liturgijsko pjevanje predvodilo je 60-tak pjevača, članova dvaju katedralnih zborova “Chorus liturgicus” (osn. 1987.) i “ACD Angelicus” (osn. 1999.), uz orguljašku pratnju mr. Anđelka Igreca. Na početku svete mise sve je okupljene pozdravio mo. Igrec, povjerenik za crkvenu glazbu u Varaždinskoj biskupiji, koji je ponajprije zahvalio sponzorima Festivala: Poglavarstvu Grada Varaždina, Privrednoj banci Zagreb, tvrtkama “Ekos”, “Vindija” i “Varaždinske vijesti”, kao i svima koji su sudjelovali u realizaciji ove svečanosti crkvene glazbe, bilo kao izvođači ili organizatori. Riječ je o Festivalu na kojem u tjedan dana nastupa 18 mješovitih župnih zborova, 15 zborova i grupa mladih, održava se susret orguljaša i zborovođa biskupije, predstavljaju jedna zbirka skladbi i jedan CD, te organiziraju tri koncerta klasične duhovne glazbe. Stoga je mo. Igrec zamolio sve prisutne da predvođeni varaždinskim biskupom misnim slavljem upute zahvalu Gospodinu koji čini velika djela.

Predvodeći svetu misu biskup Culej u propovijedi je podsjetio na životopis svete Cecilije koja je Bogu pjevala pjesmu hvale i slave ne samo svojim glasom, već i vlastitom mučeničkom krvlju. Stoga je biskup pozvao nazočne crkvene glazbenike da im njihova zaštitnica bude primjer kako se prepustiti djelovanju Božje milosti ne skrivajući da ovim svijetom hodaju nošeni ljubavlju prema Kristu. Ujedno je poručio okupljenima da im sveta Cecilija bude uzor kako druge vlastitim životnim svjedočanstvom dovoditi k Isusu da bi živeći Evanđelje postali Kristova braća i sestre.

Nakon misnog slavlja o nosaču zvuka govorili su muzikolozi Nataša Maričić i fra Petar Kinderić. Istaknuvši kako je povod za izdavanje CD-a bila 5. obljetnica Varaždinske biskupije, koja je proslavljena pod geslom “Velika nam djela učini Gospodin” svečanim slavljem 29. rujna 2002. godine, Nataša Maričić kazala je kako je nosač zvuka rezultat žive glazbene djelatnosti, čiju jezgru posljednjih godina u okrilju varaždinske stolnice čine katedralni zborovi “Chorus liturgicus” i “ACD Angelicus”, kojima se često pridružuju gostujući glazbenici – vokalni i instrumentalni solisti, kao i komorni ansambli. S iznimkom dviju Bachovih skladbi, sve su ostale izvorne ili su obrade već postojećih napjeva, odnosno skladbi, a njihov je autor Anđelko Igrec. Pritom je kazala kako skladbe izvode katedralni zborovi, koje u osnovi sačinjavaju neprofesionalni glazbenici, no u realizaciju CD-a uključilo se i nekoliko uglednih profesionalnih glazbenika. Uz Doroteju Ilčić, glavnog psalmista katedrale, kao solistice od profesionalnih pjevačica pojavljuju se još Sofija Cingula i Valentina Fijačko, a od profesionalnih instrumentalista to su članovi Varaždinskog komornog orkestra i Brass kvinteta, gitarist Darko Rušec, orguljaš Igrec itd. Govoreći o sadržaju CD-a, N. Maričić rekla je kako je većina odabranih misnih skladbi namijenjena vješto izvježbanom zboru i solistima, dok su dijelovi ordinarija koncipirani tako da se u zajedničko pjevanje mogu uključiti i ostali okupljeni vjernici uz svakako zahtjevnije muziciranje zbora i solista. Raznolikost sadržaja obogaćuje cjelokupan dojam ovog glazbenog projekta, a skladbe i stihovi pridonose na svoj način osjećaju zahvale Bogu za velika djela. Pritom je naglasila da CD ukazuje na bitne pomake u posljednjih pet godina u crkvenoj glazbi, koja se njeguje nakon što je tradicija dugo bila prekinuta, i to ne samo u izvodilačkom, nego i u autorskom smislu, odnosno crkvena se glazba stvara shodno potrebama i prigodama te se prilagođava postojećim ansamblima i izvodilačkim razinama. Sve to stvara široku osnovu za usmjeravanje i oblikovanje sve kvalitetnijih specijaliziranih izvođača i autora s jedne strane i sve obrazovanije publike i ljubitelje s druge strane, te već sad bitno obogaćuje glazbeno stvaralaštvo i glazbeno izvodilaštvo ove sredine i ovog područja, zaključila je N. Maričić.

Govoreći u svom izlaganju o mjestu novog nosača zvuka u hrvatskoj liturgijskoj glazbi, fra Petar Kinderić kazao je kako neke od skladba, zbog svoje izvornosti ili pak obrade, prema njegovom mišljenju ne pripadaju tradicionalnoj hrvatskoj liturgijskoj glazbi, no on je u svakom slučaju velik doprinos obogaćenju liturgijske umjetničke glazbe u Hrvatskoj. Ovaj spomenički CD na 5. obljetnicu biskupije je poticajan za molitvu i meditaciju te za daljnje stvaranje i usavršavanje, rekao je fra Petar dodavši da se i nadalje očekuje ovakav zajednički znalački i profesionalni napor crkvenih glazbenika u glazbenim ostvarenjima. Pritom je istaknuo ogroman napor mo. Anđelka Igreca, koji je sudjelovao u izdavanju CD-a kao voditelj i dirigent zbora, orguljaš i skladatelj te producent, čime na neki način nosač zvuka predstavlja njegovo autorsko djelo.

Nositelj projekta katedralni orguljaš i zborovođa mr. Anđelko Igrec ukratko je iznio povijest nastanka ovog nosača zvuka, predstavio angažman katedralnih zborova, solista i instrumentalnih ansambala, pohvalio suradnju sa snimateljima Vladimirom Gotalom i Andrejom Bregovićem s Radio Varaždina, suizdavača ovog CD-a, te uručio prvi primjerak CD-a biskupu Culeju, koji je sa svećenicima Biskupskog ordinarijata bio stalna potpora realizaciji ovog projekta.

Zaključujući svečanost predstavljanja prvog CD-a katedralnih zborova, varaždinski biskup kazao je kako Gospodin čini velika djela, ali i traži čovjekovu suradnju u tim djelima. Osnutkom i djelovanjem Varaždinske biskupije učinjena su mnoga velika djela, zbog kojih je potrebno iskazati hvalu i slavu Bogu te nadalje rasti u dobroti i zahvalnosti prema Bogu i Božjem narodu, kazao je biskup te zahvalio svima koji su svoje znanje i ljubav uložili u projekt koji će biti ne samo podsjećanje na prošlogodišnje svečano euharistijsko slavlje, nego i duhovno obogaćenje svima koji će ga slušati i biti potaknuti zahvaljivati Gospodinu na velikim djelima koja nam svakodnevno daruje. U svečanom predstavljanju sudjelovali su i sami izvođači, članovi katedralnih zborova sa vokalnim i instrumentalnim solistima, izvevši nekoliko skladbi s CD-a, dok je prof. Darko Rušec izveo versete na gitari koji prate hvalospjev “Veliča”, a Marko Prepelić i Dragutin Logožar na trubljama su popratili molitvu “Hvalu dajmo Gospodinu Bogu našemu”, parafrazu predslovlja koju je napisala uršulinka s. Bogoljuba Cifrek, a ovdje čitala Ljiljana Bogojević, glumica HNK u Varaždinu.

Nakon predstavljanja svi sudionici projekta okupili su se na druženju i večeri s varaždinskim biskupom u prostorijama Biskupskog dvora, gdje su im darovani primjerci CD-a, koji je obogaćen i sadržajnom knjižicom tiskanoj u tiskari “Varteks”, a u čijem su oblikovanju sudjelovale “Varaždinske vijesti” i Ivica Kruhoberec.

Jasminka Bakoš-Kocijan

Izvor: Varaždinska biskupija


Velika nam djela učini Gospodin

Svesilni čini velika djela u povijesti čovječanstva kao i u životu pojedinaca. No, isto tako traži i čovjekovu suradnju u tim djelima.
Tako je i sveti otac Ivan Pavao Drugi, otvoren djelovanju Božjega Duha, svojom bulom “Clarorum sanctorum” od 5. srpnja 1997. godine učinio veliko djelo osnovavši Varaždinsku biskupiju. Kao što su s oduševljenjem prihvatili svoju novoosnovanu Varaždinsku biskupiju, svećenici, redovnici i redovnice te sav Božji narod, jednako su tako, nošeni zahvalnošću prema Bogu i svetom ocu Ivanu Pavlu Drugom, 29. rujna 2002. godine svečano proslavili petu obljetnicu biskupije. Tom zgodom je svečano euharistijsko slavlje u parku s južne strane katedrale predvodio apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giulio Einaudi, u koncelebraciji s biskupima Zagrebačke metropolije i svećenicima Varaždinske biskupije, uz prisutnost velikog broja vjernika iz svih župa biskupije.
U liturgiji su, svojim pjevanjem i sviranjem sudjelovali katedralni zbor “Chorus liturgicus” i “ACD Angelicus”, uz pratnju svirača i solista, pod vodstvom mr. Anđelka Igreca, povjerenika za crkvenu glazbu Varaždinske biskupije, koji je i uglazbio tekstove izveden za vrijeme euharistijskog slavlja.
Ovaj CD želi nas, pjesmom i glazbom, duhovno obogatiti, želi nam ponovno podariti ugođaj proslave 5. obljetnice Varaždinske biskupije jer sadrži pjesme koje su tom prigodom izvedene na euharistijskom slavlju, u zahvaljivanju Bogu što nad nama bdije “vječna ljubav njegova” i prati nas “od koljena do koljena”.
Kao pastir Varaždinske biskupije zahvaljujem svima koji su u pripremu ovog CD-a uložili svoje znanje i svoju ljubav, a vama, dragi slušatelji, želim da, slušajući ovu glazbu, i sami osjetite i u srcu zapjevate: “Velika nam djela učini Gospodin, opet smo radosni.”

Uz pozdrav i blagoslov u Gospodinu
† Marko Culej
biskup varaždinski


Svaka skladba na ovome nosaču zvuka na svoj način želi pridonijeti osjećaju zahvale Bogu. U prvom redu je to zbog dara ustanovljenja biskupije na ovim prostorima, no svaki od nas koji smo sudjelovali u snimanju sa sobom nosi pregršt razloga zbog kojih mu je stalo Svesilnome opet iznova zahvaliti. Drevne svetopisamske riječi, obučene u novo glazbeno ruho, znale su nas za vrijeme snimanja povući u tu razinu divljenja i hvaljenja i “snivanja” (Ps 126), usprkos već kasnim i dugim satima u katedrali ili studiju varaždinskog radija sa slušalicama na ušima. Skladbe su većinom originalne kompozicije ili obrade. Ovdje su poredane onako kako bi bile izvedene u misnom slavlju, euharistijskoj gozbi – gozbi zahvale.

Ova snimka pokazuje jedan dio događanja na području crkvene glazbe u Varaždinskoj katedrali u 5. godini njezina postojanja. Ne bi nastala da nije bila poticana i podržavana od oca Biskupa i svećenika Biskupskog ordinarijata, te tolikih glazbenika iz naša dva zbora i gostiju, koji  su često i vrlo kasno i s puno spremnosti ponavljali ove snmljene kajde. Od srca zahvaljujem. Posebna hvala Vladimiru Gotalu i Andreju Bregoviću s Radija Varaždin na tolikim zajedničkim terminima snimanja i savjetima, te graditelju katedralnih orgulja Wolfgangu Braunu, koji se brinuo za uštimanost orgulja. Hvala Varaždinskim vijestima i Ivici Kruhobercu za veliku spremnost i strpljivost pri oblikovanju omota i knjižice.

Anđelko Igrec


 1. Zvona Katedrale
 2. Velika nam djela učini Svesilni
 3. Kyrie eleison
 4. Gloria in excelsis Deo
 5. Zahvaljujte Gospodinu
 6. Aleluja, tražite najprije
 7. Amen, vjerujem
 8. Psallite Deo
 9. Blagoslovljen uvijeke
 10. Kako je dobro kao braća zajedno živjeti
 11. Hvalu dajmo Gospodinu Bogu našemu
 12. Svet
 13. Mir, pravi mir
 14. Isus mi je svagda radost
 15. Kao što košuta
 16. Duša moja kliče
 17. Veliča
 18. Morgensterntoccata: Lento Anđelko Igrec
 19. Morgensterntoccata: Allegro Anđelko Igrec

Snimatelji: Vladimir Gotal, Andrej Bregović, Anđelko Igrec
Mastering: Igor Fabris
Producent: Anđelko Igrec
Oblikovanje: Varaždinske vijesti, Ivica Kruhoberec
Tisak: VARTEKS Tiskara
Izdavači: Biskupija varaždinska i Radio Varaždin