Porin za najbolju izvedbu klasične glazbe stigao u ruke mo. Anđelka Igreca i zbora “Chorus angelicus”

Ovoga tjedna napokon je u ruke varaždinskih dobitnika maestra Anđelka Igreca i zbora “Chorus angelicus” stigao kip glazbene nagrade Porin.
Ovom najprestižnijom hrvatskom glazbenom nagradom u kategoriji Najbolja izvedba klasične glazbe nagrađena je izvedba “Muke po Mateju” J. S. Bacha održana na 52. Varaždinskim baroknim večerima povodom 25. obljetnice osnivanja Varaždinske biskupije.
Osim zbora “Chorus angelicus” i orkestra “Capella Savaria” iz Mađarske, mo. Anđelko Igrec za ovu izvedbu okupio je soliste koji su u svjetskom vrhu interpretacije rane glazbe:
Ivana Lazar, Tia Pikija, soprani
Sonja Runje, alt
Franko Klisović, kontratenor
Hugo Hymas, Emanuel Tomljenović, tenori
Grga Peroš, bariton
Krešimir Stražanac, bas
a u izvedbi je sudjelovao i Dječji zbor Glazbene škole u Varaždinu.
Nominaciju i osvajanje nagrade Porin omogućio je nosač zvuka u izdanju g. Vladimira Gotala iz varaždinske nakladničke kuće Aulos koji već gotovo pola stoljeća bilježi vrhunske izvedbe koje se održavaju u Varaždinu i Hrvatskoj.
Za muzikološki tekst uz nosač zvuka zaslužna je dr.sc. Zdenka Weber, diplomatkinja i promicateljica varaždinske i hrvatske kulture, a posebice glazbene umjetnosti.

 

Zahvaljujemo se i gradonačelniku grada Varaždina dr.sc. Nevenu Bosilju i predsjedniku Gradskog vijeća Grada Varaždina Lovri Lukavečkom na prijemu i uručenom Grbu grada Varaždina.

Fotografije: Gabrijel Fabić (Fabrielmedia)