PRAIZVEDBA QUAM DILECTA A. IGRECA I REQUIEM J. RUTTERA U VARAŽDINSKOJ KATEDRALI

U subotu, 24. veljače 2024., mješoviti pjevački zbor „Chorus angelicus“ Varaždin održao je koncert u varaždinskoj katedrali, na istom mjestu na kojem je svoj glazbeni put započeo prije 25 godina. Od tada pod vodstvom našeg maestra Anđelka Igreca kontinuirano uživamo u savladavanju najvažnijih djela svjetske glazbene baštine, napredujući u muzikalnosti, duhovnosti i zajedništvu.

Na tom putu prate nas mnogi dobročinitelji, a mnogi od njih pridružili su nam se i na koncertu: zahvaljujemo preuzvišenom ocu biskupu mons. Boži Radošu, biskupu u miru mons. Josipu Mrzljaku, vlč. Krunoslavu Novaku, tajniku Hrvatske biskupske konferencije, vlč. Marku Domiteru i prečasnom vlč. Mariju Kopjaru, vlč. Leonardu Šardiju, župniku župe sv. Josipa, Gradu Varaždinu, Varaždinskoj županiji, Ministarstvu kulture i medija, Školi stranih jezika Žiger, Fabrielmediji i Koncertnom uredu Varaždin.

Na koncertu smo izveli “Requiem” Johna Ruttera, koji objedinjuje pokojnički glas koji vapi iz dubine s nadom Uskrsa koju nam obećaje Gospodin.

U drugom dijelu, praizvedena je skladba “Quam dilecta” našeg najdražeg skladatelja Anđelka Igreca koji je u potrazi za kraljem slave, močnijim od vojski. Promišlja Boga koji te svega poznaje, pleše skupa sa Sionom pred njim i napokon, nakon predokusa Njegovih stanova, zaključuje koliko se u Njega uzda.

Uz „Chorus angelicus“, nastupila je i sopranistica Tia Pikija koja je posebno oduševila izvedbom posljednjeg stavka skladbe „Quam dilecta“ uz pratnju mo. Igreca na orguljama te instrumentalni sastav:

Melanija Gradečak, flauta

Petra Labazan, oboa

Ivan Urli, udaraljke

Vedran Vujec, udaraljke

Diana Grubišić-Ćiković, harfa

Filip Igrec, violončelo

Bertalan Ablonczy, orgulje (asistentica: Josipa Skerbić)

 

Publika koja je ispunila varaždinsku katedralu nagradila je dugotrajnim pljeskom „Chorus angelicus“ i sve izvođače, a posebno maestra Anđelka Igreca pod čijim vodstvom Angelicuse i varaždinsku publiku čekaju još mnogi vrhunski glazbeni doživljaji!

Fotografije: Fabrielmedia (Gabrijel Fabić) i Matej Seletković

Mediji:

Varaždinski.hr

IKA.hr

 

Izvještaj s Hrvatske radiotelevizije:

 

Izvještaj s Varaždinske televizije: