Barok, renesansa i puno glazbe i smijeha u Ruksaku (punom) kulture

Već šestu godinu iznimno smo zahvalni i ponosni što smo dobili priliku realizirati projekt Ruksak (pun) kulture Ministarstva kulture i medija u školama diljem Hrvatske.

Sedmero zboraša, predstavnika zbora “Chorus angelicus”, 19. i 20. rujna obišlo je šest škola u pet hrvatskih županija:

OŠ Nova Bukovica, OŠ Velika Pisanica, OŠ Josipa Kozarca Soljani, OŠ Davorina Trstenjaka Podgajci i OŠ Banova Jaruga. U programu je ukupno sudjelovalo oko 400 djece od 1. do 8. razreda osnovne škole.

 

Prvi, programski dio, započeo je uvodnim upoznavanjem s razdobljima baroka i renesanse kroz zanimljive činjenice iz društvenog života tih razdoblja, a doživljaj su upotpunili barokni kostimi izvođača. Izvedbom stavaka iz „Vespro della Beata Vergine“ Claudija Monteverdija i „Gloria“ Antonia Vivaldija povijesnom kontekstu je pridodan glazbeni kontekst i uvod u višeglasno pjevanje. Učenici su uočavali razliku između jednoglasnog i višeglasnog pjevanja, različitih visina muških i ženskih glasova te solističkog i zborskog pjevanja. U interaktivnom radioničkom dijelu učenici su izvodili vježbe pravilnog držanja, izgovora teksta i korištenja glasnica. Pjevajući „Bratec Martin“ vježbali su promjenu dinamike i tempa, te višeglasno pjevanje u kanonu, a radionica je završila upoznavanjem s ulogom dirigenta i načinom dirigiranja te dirigiranjem članovima zbora „Chorus angelicus“. Mladi dirigenti izneijeli su svoje maštovite glazbene ideje i zabavili svoje prijatelje i nas.

Učenici i djelatnici bili su vrlo motivirani za rad i aktivno slušanje programa i radionice. Reakcije na program i radionicu su bile vrlo pozitivne i mnogi učenici su izrazili porast zanimanja za zborsko pjevanje i klasičnu glazbu.

Srdačno se zahvaljujemo gđi. Maji Putarek i gđi. Rosani Cepanec Dugandžić na posudbi baroknih haljina!

Radujemo se budućim posjetima učenicima diljem Hrvatske!