J. S. Bach: Muka po Mateju – 52. Varaždinske barokne večeri: koncert povodom 25. obljetnice osnivanja Varaždinske biskupije

„Pune sreće, o, snijte blagi san!“

(J. S. Bach: Muka po Mateju, tekst s njemačkog jezika preveo mons. Alojzije Domislović, svećenik kanonik dekan i lektor Zbornog kaptola čazmansko-varaždinskog, Varaždin, 1989.)

 

Ovogodišnje Varaždinske barokne večeri, 52. po redu, oplemenile su ranu i kišnu jesen Hrvatske i partnerske zemlje – Irske.

 

Chorus angelicus je izveo jedno od najljepših i najmonumentalnijih djela svjetske glazbene baštine. Johan Sebastian Bach: Muka po Mateju. Varaždinska katedrala, gotovo tri sata meditacije, molitve, polifonije i apsolutne ljepote… Djelo je to izrazito moćno i samouvjereno, a opet nježno i ranjivo – onako kako samo Bach može skladati, a vrhunski glazbenici i entuzijasti izvesti u jednom od najdojmljivijih prostora za izvođenje duhovne glazbe, katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije na Nebo.

 

Ne zna se što je ljepše: uvodni ili završni zbor ovoga oratorija, arije solista, korali ili recitativi koje su tako dojmljivo predstavili našoj varaždinskoj publici već itekako poznati Hugo Hymas, Krešimir Stražanac, Ivana Lazar, Sonja Runje, Franko Klisović, Tia Pikija, Emanuel Tomljenović i Grga Peroš. A sve zahvaljujući maestru Anđelku Igrecu koji ih je okupio, zajedno s orkestrom Capella Savaria iz mađarskog Szombathelyja  te Dječjim zborom Glazbene škole u Varaždinu.

 

Osobito smo ponosni na solističku dionicu naše mlade Tije Pikije, studentice treće godine solopjevanja na Akademiji za glazbu i izvedbenu umjetnost u Beču, kao i na sve članove našega zbora koji su sudjelovali u recitativima te svima koji su pridonijeli ukupnoj izvedbi ovog spektakularnog djela!

 

S Bachom smo već dugo na „ti“. Njegova vokalno-instrumentalna djela izazov su svakom izvođaču. Prije šest godina pjevali smo na VBV-u “Muku po Ivanu” i suze su se samo rojile u očima mnogih od nas. Vjerujem da suza nije nedostajalo niti sinoć. Ganuta publika je ponegdje zašmrcala, pomolila se, zaneseno zažmirila, a ovaj koncert se pretvorio u jedan veliki vapaj i odu Onom najvećem i jedinom.

 

Jadranka Težački

 

Izvještaji: