Koncert “Incarnatus… Crucifixus est”

Točno devet mjeseci prije Božića, liturgijski se korizmeni hod nakratko prekida kako bi zazvučala radost blagdana Navještenja Gospodinova. Tako se na dirljiv i osobit način povezuju dva temeljna misterija kršćanske vjere, utjelovljenje i muka i smrt na križu. Varaždinski zbor Chorus Angelicus u koncertu naslovljenom Incarnatus… Crucifixus est glazbeno je uobličio ovu liturgijsku poveznicu, protegavši nit suzvučja u programu izvedenom u nedjelju, 20. ožujka u crkvi sv. Josipa na varaždinskoj Banfici.

Stilski raznolik program započeo je Toccatom in g Girolama Frescobaldija u izvođenju Filipa Šopara, a nastavljen trima skladbama koje tematski slijede nit misterija navještenja, Ave Maria Antona Brucknera, O magnum mysterium Mortena Lauridsena te Et incarnatus est iz slavne Misse solemnis Ludwiga van Beethovena u kojem su nastupili solisti Dorotea Ilčić, Karla Kelemen, Mislav Lucić i Luka Šopar. Događaj Navještenja tako je opisan djelima koja ga proživljavaju i umjetnički predočuju u svečanom, monumentalnom ruhu.

Nastavljeno je središnjim dijelom programa, nizom korala iz Muke po Mateju J. S. Bacha, tog amblematskog djela zapadne pasionske glazbene literature, a za kojeg je manje poznato kako ga je mons. Alojzije Domislović, varaždinski kanonik vrlo zaslužan za uspostavu Biskupije i obnovu crkve Uznesenja Marijinog, koja je danas katedrala, integralno preveo na hrvatski jezik u kojem su ih glazbenici i izveli vjerno i nadahnuto prenoseći njihovu toplinu i dubinu iskrenog, dubokog vjerničkog razmatranja nad misterijem muke. Izvedena su i dva broja u njemačkom izvorniku u kojima su nastupili solisti Mislav Lucić i Tia Pikija.

Zaključni dio koncerta činile su skladbe Pie Jesu Domine iz Requiema Gabriela Fauréa u izvođenju sopranistice Tie Pikija te Verleih uns Frieden Heinricha Schütza i još jedna snažna, upečatljiva sakralna kompozicija Antona Brucknera, Christus factus est, čime je koncert dobio osobit, podcrtan i pamtljiv kraj.

U vrijeme kada opća Crkva u okviru sinodalnog hoda razmatra brojne teme svog poslanja u svijetu, koncert zbora Chorus Angelicus na varaždinskoj Banfici, u crkvi sv. Josipa, koju su Varaždinci izgradili i opremili je djelima suvremenih hrvatskih likovnih umjetnika (Zlatan Vrkljan, Lovro Artuković, Nika Radić) mogao bi biti jedan od putokaza kako vrhunska glazbena djela iz bogate kršćanske baštine Europe mogu, u suvremenom ambijentu i pouzdanoj izvedbi, pružiti pamtljivo, osobito umjetničko i duhovno iskustvo.

Leon Žganec-Brajša

VTV – Kulturni magazin 

IKA – članak

 

Fotograf: Gabrijel Fabić, Fabriel Media