Božićni koncert zbora Chorus angelicus – umjetničko-duhovni doživljaj

Kako se otrgnuti zamamnosti šarenih i preglasnih vanjskih profanih obilježja Božića koja smo s vremenom nakupili i umnožili do mjere da već u studenome mjesecu te kroz cijeli prosinac, u doba koje bi trebalo biti naša najpomnija priprava za dolazak Isusa među nas, u javnim prostorima stoje okićene jelke i čuju se zvuci božićnih pjesama pa i onih manje božićnih? Uistinu teško.

No zato je varaždinski zbor Chorus angelicus ostvario svoju misiju i približio Varaždincima središnji smisao Božića svojim koncertom 27. prosinca 2021. u crkvi sv. Nikole u Varaždinu. I to na najbolji mogući način, uklopivši vrhunske dosege genija barokne glazbe, G.F. Händela, tj. dijelove njegovog oratorija Mesija u vrijeme u kojem se sada nalazimo, slavlje dolaska Spasitelja. Uz Mesiju sadržajno se savršeno nadovezuje i psalam Laudate, pueri, Dominum tj. Hvalite, sluge Gospodnje, hvalite ime Njegovo, te Gaudete, Christus est natus, skladba anonimnog autora iz 16. stoljeća koja je objavljena u zbirci finsko-švedskih sakralnih pjesama 1582. godine, a za suvremenu izvedbu prilagodio ju je Brian Kay. Koncert je završio velebnom izvedbom hrvatskih tradicionalnih pjesama koje su tako podatne za obradu te je ingeniozan varaždinski skladatelj, dirigent, orguljaš i zborovođa, Anđelko Igrec, umjetnički voditelj ovog koncerta, još jednom svojim talentom podigao pučke božićne pjesme na razinu umjetničke visine čija muzička vrijednost odražava i duh Božića, i suvremenost i neponovljivost autora.

Moglo bi se reći da bez obzira na glazbeno obrazovanje slušatelja, ljepota, privlačnost, ljupkost, pokretljivost i simpatičnost skladbi unutar oratorija Mesija u koje su obučeni biblijski tekstovi, diže slušatelja bliže Bogu i ostvaruje duhovnu dimenziju koje smo tako željni u današnje vrijeme. Izvanredne izvedbe solista Tie Pikije, Silvije Habunek, Karle Kelemen, Šimuna Šopara, Luke Šopara te Darija Milkovića bile su podržane snažnom emotivnom i sugestivnom izvedbom zbora Chorus angelicus i instrumentalnog orkestra varaždinskih glazbenika.

Kao i obično kad se radi o zboru Chorus angelicus, ovo nije bio tek jedan od koncerata već je to bio istinski duhovni doživljaj. Upravo stoga što Anđelko Igrec ima potpuno i duboko razumijevanje značaja biblijskog teksta svakog djela klasične duhovne glazbe, u stanju je to prenijeti na zborske izvođače te je moguće ostvariti dojmljive izvedbe visokog umjetničkog dosega poput ovog Božićnog koncerta. Stoga, neka nam poživi Chorus angelicus sa svojim osnivačem i zborovođom!

Irena Žiger

Fotograf: Gabrijel Fabić, Fabriel Media