XXVI. Dani Milka Kelemena

U nedjelju 11. listopada je održan koncert u sklopu proslave međunarodnog glazbenog festivala Dani Milka Kelemena u Slatini, 16-og po redu. Koncert u crkvi blaženog Ivana Merza započeo je u 19.30 sati pod dirigentskom palicom maestra Anđelka Igreca, a izvedene skladbe djela su nešto modernijih skladatelja – O. Gjeilo, M. Lauridsen, A. Bruckner, J. Rheinberger, M. Duruflé. Prvi dio koncerta izveden je a capella. Iako publika nije mogla popuniti sve klupe, ponovo radi epidemioloških mjera, oni koji su uspjeli naći svoje mjesto imali su priliku čuti mnogo lirskih sekvenci, ali i taktova ozbiljnijeg intenziteta, naravno, sve impregnirano meditativnim karakterom. Drugi dio koncerta izveden je uz instrumentalnu podršku: Anđelko Ilčić na violini, Ana Horvat Štula na klarinetu, Marko Novak na rogu, Filip Igrec na violončelu i Danijel Oto na klaviru.. Repertoar je bio izbor iz Igrecovih „Pjesama štovanja i hvale“, a nešto moderniji repertoar odabran je i stoga što je kompozitor Milko Kelemen predstavnik novije hrvatske glazbe. Također, osnivač je Zagrebačkog muzičkog biennala.
Organizator koncerta gosp. Antonio Brzica spomenuo je na kraju kako je ovaj koncert na neki način bio i molitva za Milka Kelemena, a molitva je potrebna svakom, osobito onome tko za života nije bio blizak s crkvom.

Janja Kelava


„Chorus Angelicus“ uljepšao nedjeljnu večer

Današnja a ujedno i druga večer XXVI. DMK, bila je rezervirana za nastup katedralnog zbora iz Varaždina naziva “Chorus Angelicus“.

Izvrsna akustika slatinske crkve bl.Ivana Merza i uistinu izuzetni vokali članova zbora, kako ženski tako i muški, mogli su izazvati samo oduševljenje i uživanje publike u kojoj su se našli predsjednik Gradskog vijeća Dario Vrbaslija, slatinska dogradonačelnica Sanja Mrzljak Jovanić, v.d.direktora slatinskog Zavičajnog muzeja Srđan Đuričić, direktor slatinske TZ Jurica Bosak, župnik župe bl.Ivana Merza Nikola Jušić, učitelji slatinske glazbene škole i drugi zainteresirani, odnosno koliko ih je prostor crkve mogao primiti u skladu s epidemiološkom situacijom.

Angelicusi su veliki ljubitelji ozbiljne glazbe pa je ovaj žanr, odnosno pet takvih pjesama bio njihov odabir za početak koncerta. Potom je uslijedila izvedba djela skladatelja i voditelja zbora Anđelka Igreca “PJESME ŠTOVANJA I HVALE” uz pratnju prigodnog komornog sastava .

Svaka izvedba, dvadesetak članova ovoga zbora, izazvala je ogroman pljesak, a posljednja pjesma “Upravi korake moje“ i vokal solistice Doroteje Ilčić polučili su najveću reakciju publike tako da je zbor odlučio ponoviti izvedbu pjesme.

Gosti su od strane organizatora nagrađeni cvjetnim aranžmanima i prigodnim poklonima.

Predsjednik festivalskog odbora festivala DMK Antonio Brzica, kako je na početku najavio goste i pozdravio publiku, tako je i na kraju gostima zahvalio na dolasku i divnoj izvedbi, te s nazočnom publikom podijelio svoje dojmove, pozivajući ju da nastavi pohoditi kulturna događanja u gradu.

(Tekst i foto:Tea Kiš Slačanac)

Izvor: Radio Slatina