Ruksak pun kulture

Projekt “Ruksak pun kulture” Ministarstvo kulture provodi među osnovnim i srednjim školama Republike Hrvatske, a krajem 2017. godine i Chorus angelicus sudjelovao je, gostujući u osnovnim školama u Kosinju, Tovarniku i Laslovu. Pjevajući u Lici i Slavoniji, zbor je osnovnoškolcima svih uzrasta pokazao čari višeglasnog pjevanja, objasnio razliku između homofonog i polifonog zborskog pjevanja, ukazao na važnost disanja i pravilnog tretiranja glasnica te radost skupnog muziciranja.

Angelicusi su bili kostimirani (hvala kostimografu Mladenu Grofu Jerneiću iz HNK Varaždin) u renesansne i barokne odore, kako bi publici pred sobom što zornije pokazali što je glazba predstavljala upravo u tim stilskim razdobljima. Uz radost i smijeh te sudjelovanje učenika u dirigiranju zborom i u radionicama koje su zboraši pripremili, glazba se još jednom pokazala kao spona koja povezuje generacije, stoljeća i stilske epohe.

Vrijedan dar OŠ „Anž Frankopan“ u Kosinju

Osnovna škola „Anž Frankopan“ danas se na trenutak prometnula u  vrijeme Renesanse i Baroka. Prekrasan glazbeno -scenski spektakl učenicima i učiteljima predstavio je  renomirani zbor „Chorus angelicus“ iz Varaždina. Članovima zbora doista nije bilo važno što su se nakon svjetala brojnih velikih pozornica našli u jednoj maloj seoskoj školi gdje su odjeveni u autentično ruho onoga vremena prezentirali kulturni sadržaj bez premca.

Zbor je izveo mnoge  skladbe  proslavljenog talijanskog skladatelja i dirigenta Claudia Monteverdia. Bio je ovo jedan od onih nastupa gdje se pomno pratio svaki ton, svaka doba, gledalo skupocjeno ruho. Zborom je ravnao poznati dirigent, orguljaš, skladatelj i zborovođa, maestro Anđelko Igrec. Ujedno su održane i tri radionice za djecua pa je cijeli  program ovoga kišnoga ponedjeljka  završio motom škole: „Ne možemo svi činiti velika djela, ali možemo činiti mala djela s velikom ljubavlju“ (sv. Majka Terezija).

Ovaj program se odvija pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja u provedbi programa „Ruksak pun kulture-umjetnosti i kultura u vrtiću i školi za 2017. godinu“. Posebnost ovog kulturnog događaja ogleda se i u činjnici da je škola u Kosinju  odabrana kao domaćin vrijednog koncerta  između 224 osnovnoškolske ustanove. Bio je ovo još jedan dokaz po kojemu se vridnost škola ne mjeri skupocjenom opremom, veličinom zgrada i stotinama učenika.

Z.V./M. S.

Izvor: Lika Online

Laslovo

Naša škola na trenutak se vratila u doba renesanse i baroka. Predivan glazbeno-scenski spektakl učenicima i učiteljima predstavio je renomirani zbor “Chorus angelicus” iz Varaždina.

Zbor je izveo skladbe poznatog talijanskog skladatelja i dirigenta Claudija Monteverdija. Projekt “Ruksak pun kulture” provodi se pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, a naša je škola odabrana kao domaćin ovog prekrasnog koncerta između 224 osnovnoškolske ustanove.

Izvor: Osnovna škola Laslovo

Tovarnik

U sklopu programa Ruksak pun kulture, zanimljiv nastup imali naši gosti iz Varaždina koji su nam predstavili svoje vokalne sposobnosti. Pritom su učenici osim tehnike pjevanja mogli saznati nešto i o glazbi, odjeći i načinu života renesanse i baroknog razdoblja ljudske povijesti. Zahvaljujemo našim gostima koji su nam upriličili doživljaj nečega novog i ponosni smo jer je naša škola izabrana da sudjeluje u ovom projektu hrvatskog Ministarstva kulture.

Izvor: Osnovna škola Antun Gustav Matoš Tovarnik