U varaždinskoj katedrali otvorene 43. Varaždinske barokne večeri

43. Varaždinske barokne večeri, jedan od najpoznatijih hrvatskih glazbenih festivala, otvorene su u petak 20. rujna svečanim koncertom u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu.

Među mnogobrojnim uzvanicima, gostima i posjetiteljima bili su i varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, 14 veleposlanika akreditiranih u Republici Hrvatskoj, brojni predstavnici društvenog i političkog života, te varaždinski gradonačelnik Goran Habuš, veleposlanik Ruske Federacije u RH Robert Markarijan i Berislav Šipuš, zamjenik ministrice kulture, koji su uputili prigodne riječi.

Nakon otvorenja festivala, kojem je ove godine zemlja partner Ruska Federacija, koncert je održao moskovski ansambl Pratum Integrum, jedan od vodećih ruskih ansambala specijaliziranih za povijesno vjernu interpretaciju baroknog, kao i razdoblja klacisizma na autentičnim instrumentima ili njihovim vjernim replikama. Orkestar je osnovan 2003. godine u Moskvi, a zanimljivo je da nose naziv «netaknuta livada», čime potvrđuju kako izvode širok repertoar od često slabo poznatog, pa do neotkrivenog. Iza sebe ovi glazbenici imaju brojna gostovanja, a snimili su i 15 nosača zvuka. Ansamblu se pridružila i ruska sopranistica Anna Gorbachyova, a izvedbu je uzveličao i nastup zbora varaždinske katedrale Chorus angelicus. Umjetničko vodstvo koncerta povjereno je Dmitryu Sinkovsyom, baroknom violinistu, dobitniku brojnih nagrada na međunarodnim glazbenim natjecanjima i stalnom suradniku vodećih svjetskih baroknih orkestara.

Katedralni zbor Chorus angelicus redovit je sudionik Varaždinskih baroknih večeri. Osnovao ga je 1999. godine njegov zborovođa Anđelko Igrec. Predvodi liturgijsko pjevanje u varaždinskoj prvostolnici, posebno svečano obilježavajući velike blagdane, obljetnice, ređenja i druga događanja. Zbor njeguje blago crkvene glazbe svih stilova. Često organizira koncerte duhovne glazbe. Surađivao je, među ostalim, s Varaždinskim komornim orkestrom, Hofkappelle München, Ensemble Musica Coeli, Orkestrom oružanih snaga RH i drugima, te je dobitnik Plakete grada Varaždina. U svom radu zbor stremi najvišim glazbenim dosezima te postiže vrhunske izvedbe djela mnogih autora, a snimio je i nekoliko nosača zvuka.

Anđelko Igrec završio je studije kompozicije, crkvene glazbe i dirigiranja na Sveučilištu za glazbu u Beču. Od 1999. u Varaždinu djeluje kao orguljaš i zborovođa u katedrali te kao povjerenik za glazbu u Varaždinskoj biskupiji. Predavač je na Institutu za crkvenu glazbu u Zagrebu te u Ljetnoj orguljaškoj školi u Šibeniku. Skladatelj je duhovne glazbe najraznovrsnijih vrsta koje se protežu od psalama, misnih skladbi, misa i oratorija preko komornih djela pa sve do mjuzikala. Među nagradama za njegov rad posebno se izdvajaju nagrada “Jurica Murai” za najbolju interpretaciju na Varaždinskim baroknim večerima 2002., Vjesnikova nagrada “J. Š. Slavenski” za oratorij “Pashalne slike” 2008., te “Porin” za najbolji album klasične glazbe 2010. godine.

U 12 dana festivala bit će održano 18 koncerata u Varaždinu i Trakošćanu, te još deset koncerata od Belca do Osijeka, u Sloveniji, pa do Bratislave i Beča, gdje će i nakon službene dodjele festivalskih nagrada biti održani koncerti u reprezentativnim prostorima. Publika će imati jedinstvenu prigodu poslušati djela rane ruske glazbe, a većina će ruskih ansambla po prvi put doći u Hrvatsku. Izvodit će se djela od novosibirskog baroka, čak i pjesme švedskih zatočenika koji su bili u Sibiru do prve višeglasne duhovne glazbe koju je Rusija imala. Posebno će biti zanimljiv nastup zbora Ruske patrijaršije koji stiže u Varaždin s djelima rane ruske glazbe. Iz Rusije u Varaždin dolaze i glazbenici Telemann consorta, Insula magicae, Solisti Katerine Velike, ansambl Musica Antiqua Russica, a zanimljiv će biti i koncert svjetski poznatog lutnjista Edina Karamazova.

Izvor: Varaždinska biskupija


Petak, 20. rujna 2013.
Katedrala, 20 sati

Svečano otvorenje
PRATUM INTEGRUM
, Moskva
CHORUS ANGELICUS

Anna Gorbachyovasopran

 Dmitry Sinkovsky, barokna violina i umjetničko vodstvo

Program:

Maxim Berezovsky (1740?–1777)
Sinfonia in C major

Georg Friedrich Handel (1685–1759)
Oh, ecstasy for happiness…Myself I shall adore (Semele)
Ah, Ruggiero crudel… Ombre pallide (Alcina)
Solist:Anna Gorbachyova

Jean-Philippe Rameau (1683–1764)    
Aux langueurs d’Apollon, Daphné se refusa (Folly’s aria from Platée)
            Solist:Anna Gorbachyova

Antonio Vivaldi (1678–1741)       
Concerto for violin, strings and bc dedicated to Johann Georg Pisendel
Solist:Dmitry Sinkovsky

Georg Philipp Telemann (1681-1767)    
Concerto for transverse flute, recorder, strings and bc in E minor (TWV 52:e3)
Largo – Allegro – Largo – Presto
            Solists:Ekaterina Dryazzhina (recorder), Olga Ivusheikova (transverse flute)

Georg Friedrich Handel (1685–1759)
Coronation anthem Zadok the Priest (HWV 258)

O izvođaču:

Orkestar Pratum Integrum jedan je od vodećih ruskih orkestara specijaliziranihih za povijesno vjernu interpretaciju glazbe baroknog, kao i razdoblja klasicizma, na autentičnim instrumentima i njihovim vjernim replikama. Orkestar je osnovan 2003. godine u Moskvi, a sam naziv koji u prijevodu glasi ‘netaknuta livada’ odnosi se na širok raspon repertoara, često slabo poznatog i još neotkrivenog. Izvedbe ovog orkestra su ostvarenja nastala pažljivim korištenjem izvornih traktata i neposrednih svjedočanstava suvremenika što mu je omogućilo stvaranje reputacije izrazito profesionalne i jedinstvene skupine. Osim stalnih koncerata u zemlji osnutka na kojima prevladavaju djela ruskih, francuskih i njemačkih skladatelja, Pratum Integrum iza sebe ima i brojna gostovanja kao i suradnje sa vodećim europskim glazbenicima i stručnjacima na tom području, od kojih su samo neki Trevor Pinnock, Alfredo Bernardini, Paul Esswood i Simone Kermes. Orkestar je sudjelovao na istaknutim međunarodnim festivalima, a snimio je i više od petnaest nosača zvuka.

Sopranistica Anna Gorbachyova, podrijetlom iz sibirskog grada Shushenskoye, diplomirala je 2012. godine na londonskoj Kraljevskoj opernoj akademiji u klasi Lillian Watson, a trenutno je poučava Rosa Mannion. Anna se usavršavala kod Sally Burges, Renata Brusona, Christopha Rousseta, Johna Copleya i drugih, a osvojila je brojne nagrade na međunarodnim natjecanjima pjevača u Austriji, Italiji i Češkoj. Debitirala je 2010. u Mađarskoj državnoj operi ulogom Musette u Puccinijevoj operi “La Boheme”, nakon čega su slijedile uloge Zhou u svjetskoj premijeri opere “Kommilitionen” P. M. Daviesa 2011. godine, zatim iste godine glavna uloga u Cavallijevoj operi “La Calisto” na Innsbruck festivalu rane glazbe, glavna uloga u Stravinskijevom “Slavuju” u Lyonu 2012. i dr. Osim opere, Anna također voli i oratorije i pjesme, a od devete godine bavi se plesom i klasičnom koreografijom.

Barokni violinist Dmitry Sinkovsky rođen je u Moskvi gdje je i diplomirao 2005. godine na konzervatoriju u klasi Marie Leonhardt, a usavršavao se kod Sigiswalda Kuijkena, Rogera Norringtona, Rya Terakada i Andreasa Staiera. Dmitry je dobitnik mnogih nagrada za baroknu violinu na međunarodnim glazbenim natjecanjima u Austriji, Njemačkoj, Italiji i Belgiji. Gost je brojnih festivala, od kojih su samo neki Haut Jura Festival, MAFestival Bruges i Nantes Printemps des Arts. Osim što djeluje kao solo izvođač, Dmitry kao koncertni majstor redovito surađuje sa baroknim orkestrima poput Il Giardino Armonico, Musica Antiqua Roma i Pratum Integrum, a između ostalog surađivao je i sa glazbenicima poput Trevora Pinnocka, Alexeja Lubimova i Michaela Chancea.

Zbor varaždinske katedrale Chorus Angelicus, kojeg je 1999. godine osnovao njegov zborovođa Anđelko Igrec, predvodi liturgijsko pjevanje u varaždinskoj prvostolnici, posebno svečano obilježavajući velike blagdane, obljetnice, ređenja i druga događanja. Zbor njeguje blago crkvene glazbe svih stilova. Često organizira koncerte duhovne glazbe, a redoviti je sudionik i Varaždinskih baroknih večeri. Surađivao je, među ostalim, sa Varaždinskim komornim orkestrom, Hofkappelle München, Ensemble Musica Coeli, Orkestrom oružanih snaga RH i drugima, te je dobitnik plakete grada Varaždina. U svom radu zbor stremi najvišim glazbenim dosezima te postiže vrhunske izvedbe djela mnogih autora, a snimio je i nekoliko nosača zvuka.

Anđelko Igrec je završio studije kompozicije, crkvene glazbe i dirigiranja na Sveučilištu za glazbu u Beču. Od 1999. u Varaždinu djeluje kao orguljaš i zborovođa u katedrali te kao povjerenik za glazbu u Varaždinskoj biskupiji. Predavač je na Institutu za crkvenu glazbu u Zagrebu te u Ljetnoj orguljaškoj školi u Šibeniku. Skladatelj je duhovne glazbe najraznovrsnijih vrsta koje se protežu od psalama, misnih skladbi, misa i oratorija preko komornih djela pa sve do mjuzikala.Među nagradama za njegov rad posebno se izdvajaju nagrada “Jurica Murai” za najbolju interpretaciju na Varaždinskim baroknim večerima 2002., Vjesnikova nagrada “J. Š. Slavenski” za oratorij “Pashalne slike” 2008., te “Porin” za najbolji album klasične glazbe 2010. godine.

Izvor: Varaždinske barokne večeri