Naših prvih dvadeset godina

Ovo je obljetnička godina pjevačkog zbora Chorus angelicus. Proslavili smo je radno, dostojno, svečano i sretno – onako kako najbolje znamo, onako kako smo navikli u dva desetljeća našeg zajedničkog postojanja.

Naš zbor okuplja četrdeset glazbenih entuzijasta koji su više ili manje konstantno povezani u notama, probama, druženju, putovanjima, koncertima, u svim lijepim i onim manje lijepim dijelovima života koji ga čine smislenim. Neki od nas su ovdje tek godinu dana, ima nas dosta koji se smatramo Angelicusima već skoro desetljeće, ima onih koji su u zboru od njegovog početka (od 1999.), a i onih koji su dugo pjevali s nama, ali su zbog preseljenja ili ostalih životnih okolnosti morali privremeno odvojiti se od zbora. Neki od članova zbora nastupaju samo povremeno, a često nam se pridružuju i članovi drugih zborova te instrumentalisti koji se žele okušati u vokalnom izvođenju.

Svaki naš projekt je veliki izazov jer se hvatamo u koštac s velikim djelima svjetske glazbene baštine! Izvodimo renesansnu, baroknu i klasičnu glazbu, glazbu romantizma, ali i suvremenu glazbu najvišeg umjetničkog dosega. Pjevamo Bacha, Mozarta, Haydna, Monteverdija, Haendla! Note koje dobivamo pred sebe su zapravo ukoričene u knjige i sadrže stotinjak stranica koje izvedemo na jednom koncertu pa za tako nešto trebamo volju, elan i puno vježbanja. I ljubavi, naravno, prema ovakvom glazbenom žanru koji je i zaštitni znak našeg Varaždina.

Za dvadeseti rođendan zbora naš maestro Anđelko Igrec odabrao je oratorij „Ilija“ njemačkog skladatelja Felixa Mendelssohna, skladan 1846. Mendelssohn je jedan od najvećih glazbenika 19. stoljeća i osoba koja se smatra zaslužnom za „glazbeno uskrsnuće“ J. S. Bacha, bez čijeg bi izvođenja „Muke po Mateju“ Bach vjerojatno ostao zaboravljen.

Kao i na svakom projektu do sada, i na ovom smo radili polako i temeljito: dionicu po dionicu – čačkajući, češljajući, promišljajući taktove kao cjeline, iščitavajući fraze, uvježbavajući njemački jezik, ponavljajući onaj osnovni – glazbeni! Mendelssohnov notni tekst je vrlo čitak, mekan, lagan, pjevan, lako se zaljubiti u njegove zborske dionice, dvostruke kvartete i troglasja. Stoga nam nije bilo teško otputiti se i u ovu glazbenu pustolovinu na kojoj smo radili gotovo godinu dana da bismo neke njezine dijelove predstavili publici tijekom gostovanja u mjestima Ilija i Štrigova te čitav oratorij na dva velika obljetnička koncerta, u Szombathelyju i Varaždinu.

Mađarski simfonijski orkestar Savaria iz Szombathelyja već nekoliko godina je naš glazbeni partner prilikom izvođenja velikih vokalno-instrumentalnih djela, kao i članovi zbora Kantorei St. Stephan iz austrijskog Badena. Tako smo i proteklog vikenda ostvarili iznimno uspješnu suradnju: imali smo dvije zajedničke probe u Szombathelyju te koncert 26. listopada u njihovoj bivšoj sinagogi koja je preuređena u predivnu koncertnu dvoranu, a u nedjelju, 27. listopada 2019. koncert u Franjevačkoj crkvi sv. Ivana Krstitelja u Varaždinu. S nama su pjevali i članovi zbora „Via“ župe sv. Vida u Varaždinu (čiji je zborovođa Luka Šopar), a posebno su se istaknuli solisti: Margareta Klobučar (sopran), Sonja Runje (alt), Balint Nemeth (tenor), Matija Meić (bas) te zborski solisti: Silvija Habunek (sopran), Karla Kelemen (alt) i Felix Beilein (dječak, član dječjeg zbora Gumpoldskirchner Spatzen).

Našu varaždinsku izvedbu je pratila programska knjižica s prijevodom njemačkog teksta na hrvatski jezik.

Najveći doprinos ostvarenju ovog međunarodnog projekta možemo zahvaliti našem maestru, zborovođi, skladatelju i motivatoru, Anđelku Igrecu. Bez njegove vjere u sve nas i bez njegove podrške nama u svim našim lijepim i manje lijepim životnim trenucima niti naše zajedništvo ne bi bilo ovako inspirativno i dugotrajno. Hvala ti, Anđelko, od srca!

Sretan nam dvadeseti rođendan!

Jadranka Težački

Čestitam ovaj jubilej dvadeset godina. Slaviti jubileje, rekao nam je sv. papa Ivan Pavao II, znači reći “Bogu hvala”. Bogu zahvaliti za proteklo vrijeme, zahvaliti za sve ono što je on po zboru učinio u katedrali i općenito u našoj Varaždinskoj biskupiji, ali i u Crkvi u Hrvatskoj pa i šire. Vidimo da to nije samo u Hrvatskoj, nego u Mađarskoj, Austriji i drugim zemljama, zaista nešto respektabilno. Vrijedno je zahvaliti Bogu za one trenutke, za koje ste uložili truda kako bismo mogli uživati u glazbi i kako bismo glazbom mogli oplemeniti ljude, sve one koji slušaju. Glazba zaista oplemenjuje čovjeka. Zato zahvaljujem za proteklo vrijeme, dakako i maestru Igrecu, koji najviše ulaže svoj entuzijazam i svoje vrijeme, i svima vama na večerašnjem ovom susretu i pjesmi koja će nas oplemeniti. Još jednom čestitke i svako dobro.

Biskup Josip Mrzljak

Kakav koncert večeras u Varaždinu! Anđelko Igrec i njegov Chorus angelicus su me večeras opet izbacili iz temelja, prodrmali, podigli, napunili… Taj ILIJA, potpuno otkrivenje! Kao da se Bach ukazao Mendelsohnu pa su se ta dva kanala susrela na nekom višem nivou! Sjajni solisti Margareta Klobučar, Sonja Runje, a apsolutni kralj večeri, prorok umjetnosti je bio Matija Meić! Veličanstveno! Zboru čestitam obljetnicu i želim vam puno ovakvih koncerata u slijedećih 20 godina! Na radost svih nas koji vas pratimo i volimo!

Ivana Lazar, solistica HNK u Zagrebu

Dragi Anđelko,
čestitam još jednom na vrlo dojmljivoj izvedbi Mendelssohnovog Ilije! Ivana i ja smo iznimno uživali u besprijekorno zaokruženom i homogenom zvuku zborske dionice, u predanom angažmanu i ekspresivnom tumačenju svakog zasebnog zboraša, a genijalni Matija Meić nosio je tu večer ovu izvedbu za pamćenje i još jednom potvrdivši da ova sredina ima kapaciteta i znanja za najviša umjetnička dostignuća. Tebi, zboru, orkestru i svim solistima – bravo!

Krešimir Lazar, šef Varaždinskog komornog orkestra