Oratorij “Ilija” u Svetom Iliji

Blagdan Duhova ili Pedesetnice u Župi sv. Ilija uveličan je prošle nedjelje, 9. 6. 2019. izvedbom ulomaka iz istoimenog Mendelssohnovog oratorija.

To je djelo kompozitor napisao godinu dana prije svoje smrti 1847. godine, no, duboka duhovna poruka koju odašilje itekako je aktualna. Naime, temeljeno na starozavjetnim odlomcima, djelo kroz libreto približava vječni problem udaljavanja od Boga, Boga Jahve, jedinog istinskog Spasitelja. Jer i moderni čovjek olako pronalazi nove „bogove“ svuda oko sebe, svakoga dana. Svu tragediju koja čovjeka snađe u beznađu kada se udalji od Boga, Mendelssohn je pretočio u glazbu punu emocija. Tu je strah. Pa nevjerica. Srdžba. Izgubljenost. Sve se to može „iščitati“ iz notnih zapisa. Ali Bog šalje nadu i glas. Šalje proroka Iliju. I kad čovjek padne i preobrati se, onda nađe spas. Nađe Spasenje. I Spasitelja. Svu energiju koja je u prethodnim taktovima najavljivala pravu katastrofu sada je kompozitor pretočio u živu nježnost. U ljubav. Smirenje. Da – i u zahvalnost. Tako kaže i tekst posljednjeg stavka koji je zbor izveo na ovom koncertu: „Dank sei Dir, Gott!“

Blagdan Duhova, smatran svečanim početkom Crkve (ili rođendanom Crkve), dobio je ime prema događaju iz Djela apostolskih koji opisuje silazak Duha Svetoga na apostole u Jeruzalemu 50 dana nakon Kristova uskrsnuća. Ovdje je zgodno pripomenuti da su tada, prema Djelima apostolskim, apostoli ispunjeni Duhom Svetim počeli govoriti drugim jezicima, tako da su ih mogli razumjeti ljudi svih naroda i jezika… a vezano uz ovaj koncert valja istaknuti slijedeće – jezik kojim je pisan oratorij „Ilija“ jest njemački, uz to je i skladba „Veličaj“ izvedena kako je izvorno napisana – na staroslavenskome… no, to nikako nije trebalo predstavljati problem, jer se za glazbu kaže da je to jezik koji svi razumiju, a upravo sve gore navedene emocije koje je u svoju partituru utkao Mendelssohn, pod dirigentskom je palicom maestra Anđelka Igreca publici u crkvi sv. Ilije pokušala prenijeti za ovu priliku okupljena grupa izvođača: uz mješoviti pjevački zbor „Chorus angelicus“ u izvedbi oratorija još su sudjelovali zbor mladih „Via“ iz Varaždina (vodstvo Luka Šopar) i prigodni ansambl. U programu su sudjelovali i članovi župnog zbora sv. Ilije (vodstvo s. Leopolda), a nedavno osnovana ženska vokalna skupina „Viva Corona Mariae iz Marije Bistrice, pod vodstvom Biserke Horvat, župljanke Sv. Ilije, po prvi se puta uopće predstavila javnosti.

Gostovanjem u Župi Sv. Ilije na sam Blagdan Pedesetnice, koji označava i kraj vazmenog vremena, Angelicusi su priveli kraju i još jednu akademsku godinu. Nakon ljetne stanke priprema se cijeli niz manjih i većih projekata, a najveći je među njima jubilarni koncert u listopadu kojim će se, integralnom izvedbom Mendelsohnnovog oratorija „Ilija“, obilježiti 20-a godišnjica zbora.

(J.K.)