Obljetnički koncert – Pjesme štovanja i hvale

Katedralni zbor Chorus angelicus iz Varaždina u prigodi 15. obljetnice osnutka i djelovanja priredio je veliki koncert duhovne glazbe pod nazivom ‘Pjesme štovanja i hvale’, koji je održan na nedjelju Krista Kralja 23. studenog u varaždinskoj katedrali Uznesenja Marijina. 

U izvedbi raskošno orkestrirane partiture zboru se pridružio ugledni Varaždinski komorni orkestar koji ove godine obilježava 20. obljetnicu, dok su solističke dijelove izveli članovi zbora Dorotea Ilčić, Antonija Puček, Silvija Habunek i Mislav Lucić. Sve okupljene u ime Varaždinske biskupije i službeno odsutnog biskupa Josipa Mrzljaka pozdravio je generalni vikar mons. Ivan Godina te uputio čestitke slavljenicima, čemu se pridružio i gradonačelnik Goran Habuš.

Izvedene skladbe djelo su voditelja zbora i katedralnog orguljaša maestra Anđelka Igreca koji je i ravnao izvedbom. Koncert je bio duhovni susret s uglazbljenim tekstovima, nastalima u različitim razdobljima kao pohvale, prošnje, vapaji i molitve. Izveden je ciklus uglazbljenih psalama i zapisa Novog zavjeta koji obiluju raznovrsnim ritmovima i elementima. Dio ciklusa nastajao je tijekom godina za izvođenje na tradicionalnim svibanjskim humanitarnim koncertima Marijinih obroka, međunarodne organizacije koja brine o organiziranju školskih kuhinja u siromašnim zemljama, a jedna je od pjesama, ‘Upravi korake moje’, postala i himna tih koncerata. Izvedene su i evanđeoske parabole iz pera uršulinke Bogoljube Cifrek i maestra Igreca.

U izvedbi zbor se odlikovao odlučnošću i blagošću, a virtuozan nastup ostvarili su i solisti. Njihov nastup upotpunio je orkestar koji je bio obogaćen zvucima harfe, instrumenta biblijskog psaltira, klavira i udaraljki.

Chorus angelicus zbor je varaždinske katedrale kojeg je 1999. godine osnovao njegov zborovođa Anđelko Igrec. Predvodi liturgijsko pjevanje u varaždinskoj prvostolnici, posebno svečano obilježavajući velike blagdane, obljetnice, ređenja i druga događanja. Zbor redovito nastupa na Varaždinskim baroknim večerima i organizira koncerte duhovne glazbe. Surađivao je s eminentnim domaćim i stranim ansamblima. Dobitnik je plakete Grada Varaždina. Među ostvarenim projektima posebno  mjesto zauzimaju  izvedba Mozartovog “Requiema” uz 800. obljetnicu slobodnog kraljevskoga grada Varaždina i Honeggerovog oratorija “Kralj David” u bivšoj varaždinskoj sinagogi. Zbor je snimio nekoliko nosača zvuka.

Mo. Igrec, koji je završio studije kompozicije, crkvene glazbe i dirigiranja na Sveučilištu za glazbu u Beču, od 1999. djeluje u Varaždinskoj biskupijin kao orguljaš i zborovođa u katedrali i voditelj Ureda za crkvenu glazbu. Skladatelj je duhovne glazbe najraznovrsnijih  oblika, od psalama i misnih skladbi, preko oratorija i komornih djela do mjuzikala. Primio je nekoliko nagrada za svoj rad, od  kojih  je  posljednja ove godine za skladbu “Molitva”, praizvedenu ovog proljeća od istih izvođača – zbora  Chorus angelicus i Varaždinskog komornog orkestra.

Jasminka Bakoš-Kocijan

fotografije: Krunoslav Novak

Izvor: Varaždinska biskupija