Otvorenja Varaždinskih baroknih večeri 19. 9. 2008.

Vijenac 25. 9. 2008. Jana Haluza


Dok je Zbor HRT-a jedini samostalni profesionalni zbor u Hrvatskoj, a među opernim zborovima apsolutno prvo mjesto zauzima Zbor splitskog HNK, Zbor varaždinske katedrale, Chorus Angelicus, dosad je ostajao izvan dohvata glavnih tokova.
… Upravo je zato svečana večer otvaranja VBV-a u raskošnu baroknom ambijentu varaždinske katedrale odjeknula u punom sjaju, pokazavši da hrvatski koncertni život uz Varaždinski komorni orkestar može računati i na sjajno uvježban mješoviti zbor. Puninu zvuka, ujednačeno pjevanje i razvijen osjećaj za dinamičko nijansiranje Chorus Angelicus pokazao je već u izvedbi hrvatske himne na početku svečane večeri otvaranja 19. rujna pred prepunom katedralom i gledateljima u izravnom prijenosu na Drugom programu Hrvatske televizije. Upravo se na toj svima dobro poznatoj partituri, naizgled jednostavnoj za pjevanje, obično lome zborska koplja. Pred publikom se samo u toj prigodnoj skladbi osobno predstavio i voditelj ansambla, varaždinski skladatelj, dirigent i orguljaš varaždinske prvostolnice Anđelko Igrec, koji zbor vodi od 1999. i oboružan znanjem stečenim na studiju u Beču polako sustavno gradi visoku profesionalnu razinu ansambla.

Jutarnji list 22. 9. 2008. Branimir Pofuk

Osobito, pak, mora se istaknuti izvrsno pripremljen i srčan nastup Zbora varaždinske katedrale Chorus Angelicus. Pod vodstvom Anđelka Igreca ti su amateri sposobni nositi se čak i s četveroglasnim fugama poput one koja zaključuje “Magnificat”. Biskupija koja je angažirala takvog sposobnog kantora mora biti ponosna, ali i obavezna u budućnosti davati kvalitetnoj crkvenoj glazbi još veću potporu.

Večernji list 20. 9. 2008 Maja Stanetti

„Uz ansambl i soliste, možda valja naglasiti doličnost priloga katedralnog zbora za koji se izborio Anđelko Igrec, skladatelj i orguljaš varaždinske prvostolnice. „Radio 101 23. 9. 2008. Trpimir Matasović „’Le Parlement de la Musique’ je bio odličan poticaj amaterskom zboru ‘Chorus Angelicus’ da se uzvine do gotovo profesionalne kvalitete. U tom smislu, Varaždinske su barokne večeri već na sâmom početku ostvarile i jedan cilj koji nadilazi okvire desetodnevnog programa – jer, kad se gostujući sastavi raziđu, u Varaždinu će i dalje ostati ansambl koji je svoju neupitnu i, nadajmo se, trajnu kvalitetu podigao upravo zahvaljujući ovom festivalu.“

Vjesnik 22. 9. 2008. Mirta Špoljarić

Uz vrsne profesionalce članove spomenutog instrumentalnog ansambla, Zbor varaždinske katedrale doista je iznenadio postignutom kvalitetom izvedbe. U suštini je to amaterski zbor s glavnom svrhom liturgijskoga pjevanja, no ovaj su se put iskazali u punom svjetlu pred »svojom« publikom. Bili su vokalno uigrani, čvrsti i sigurni u nastupu, pažljivo odmjerenih snaga, što je bilo osobito zahtjevno u Bachovome »Magnificatu« s izraženijim kromatskim preplitanjima. Makar su pri kraju večeri već pomalo gubili dah, uspjeli su održati korak s ansamblom i na najbolji mogući
način zaokružili svoje glazbeno predstavljanje.

Varaždinske vijesti od 23. 09. 2008. Višnja Požgaj

Nakon protokolarnog uvoda s hrvatskom državnom himnom u uzornoj izvedbi varaždinskog Katedralnog zbora pod ravnanjem njegova dirigenta Anđelka Igreca…
Unatoč kvalitetnim glasovima i tehničkom znanju, solisti nisu bili jedinstveni u stilskom izrazu, dok je orkestar svoju zadaću odradio uglavnom rutinski. Stoga je još najbolji dojam pružio neveliki, ali glasovno vrlo ujednačen i tehnički dotjeran varaždinski katedralni zbor ‘Chorus Angelicus’.

Regionalni tjednik od 23. 09. 2008.

Varaždince je na otvorenju oduševio zbor ‘Chorus Angelicus’. Varaždinski katedralni zbor posebno je oduševio publiku, što su pokazali i dugim pljeskom na kraju koncerta, što je ujedno bilo i veliko priznanje za zborovođu Anđelka Igreca, koji je mjesecima pripremao zbor za ovaj nimalo lak koncert!